MİKROİŞLEMCİLERİn TEMEL DEVRE YAPISI VE MİMARİSİ

MİKROİŞLEMCİLER
Yüksek seviyeli bir programlama dilini öğrenmek istediğinizde,kullandığınız bilgisayarın dahili yapısını incelemeye gerek duymadan,çalışmalarınıza başlayabilirsiniz. Assemby dilini öğrenmekistediğinizde ise dilin bütün detaylarına geçmeden önce, bir mikrobilgisayarın ne olup ne olmadığını, mikro bilgisayarın dahilil yapısınıöğrenmek gerekir.
Personel computer, PC, büro bilgisayarı yada kişisel bilgisayar olmaküzere çeşitli isimlere sahip olan bir mikro bilgisayar adından daanlaşılacağı gibi küçük bir bilgisayardır.

Ancak bu tanımlamadan mikro bilgisayarların yetersiz ya da az yetenekliolduğu sonucunu çıkartmak yanlıştır. Bugünün mikro bilgisayarları, herne kadar mikro olarak isimlendirilirlese de , bir kaç yıl öncesininmini ve mainframe bilgisayarlarının gücüne sahiptir.
Birkaç yıl öncesindeki büyükbilgisayarların gücüne eşit olan bir mikro bilgisayarın yaratılması,binlerce tranzistör’ün fonksiyonel gücüne sahip olan chipler, 8088 veya8086 mikroişlemcisi olarak adlandırılan chipler olacaktır.
Bir mikroişlemci, mikrobilgisayarın temel yapısını oluşturan bir chiptir. Bu temel yapı,bilgisayarın fonksiyonel gücünü belirler. Bir mikro işlemcinin temelbileşenleri şunlardır.

1-CPU
2-Bellek
3-I/O aygıtları
4-Bus’lar

Kısagösterimi CPU (Central Proccessing Unit) olan, merkezi işlem ünitesi,mikro işlemcinin kendisidir. Bellek ve giriş/çıkış üniteleri, buss adıverilen elektronik hatlar ile CPU’ya bağlanmaktadır. CPU tüm çevreaygıtları (mönitör, disk, klavye, printer gibi) ile iletişim kurarakbunlar arasındaki bilgi alış verişinin gerçekleşmesini sağlar.
8088 mikro işlemcisinin komutseti 92 adet temel komut tipinden oluşur. Belleğin çeşitlibölgelerindeki verilerine ulaşmak için birkaçfarklı adreslemeyönteminin kullanılmasına olanak verir. 92 komut tipinin, adreslememodlarının ve çeşitli tipteki verilerin, çeşitli kombinasyonlar altındabir araya getirilmesi, 8088 tarafından icra ettirilebilecek binlercekomutun elde edilmesine sebeb olur. 8088’in 8 bit yada 16 bit bir mikroişlemciolup olmadığı tartışılabilir.
Standart endüstriterminolojisine göre 8088’in 8 bitlik bir mikro işlemci olduğunusöylemek gerekir. Çünkü bir işlemci herhangi bir anda, 8 bitlik datahatları üzerinde 8 bitlik bilgi transferi yapar. Bununla birlikte8088’in dahili hatları 16 bit genişliğindedir ve operasyona tabitutacağı sayılar 8 veya 16 bituzunluğunda olabilir. Bu nedenle, 8088’in16 bit işlemci olarak isimlendirilmesi yanlış olmaz. 8088, 8 bitlikdata hatlarına sahip 16 bitlik işlemcidir.

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın