Wi-Fi Teknolojisi Nedir?

Wi-Fi Nedir?

Henüz duymadıysanız yakında kesin bir örneği ile karşılaşacağınız birteknoloji bu wi-fi. Wireless fidelity kelimelerinin ilk iki harfininkullanılarak ortaya çıkartılmış bir kısaltma wi-fi. Basitçe kablosuznetwork demek, ama dahası da var tabi.
İnternete herhangi bir kablolu bağlantınız olmadan otel odasındayataktan, odanızdaki koltuktan, seminer salonunda bulunduğunuz yerdenkablosuz internete erişmenizi sağlıyor.
Wi-Fi niteliğine sahip bilgisayar parçalarıyla bu tür bir networkkurmak ve kullanmak mümkün. Evde işyerinde, okul kampuslerinde,havaalanlarında kafeteryalarda, ve diğer halka açık alanlardakullanılabilecek bir sistem.
Wi-Fi IEEE 802.11g,802.11b yada 802.11a diye bilinen telsizteknolojilerini kullanıyor. Bu firekansları kullanmak için herhangi birlisans alınması da gerekmiyor. Hele bazı cihazlar her iki standardı dadestekliyorlar ki bu da evde yada işyerinde kullanılabilecek kablosuzbir ağın müjdecisi.
WIRELESS (KABLOSUZ) LAN STANDARTLARI

IEEE 802.11b

802.11b standardı, 2.4GHz ISM bandında gerçekleşen işlemler içintanımlanmış bir standarttır. DSSS modülasyonu kullanan RF kanallarısayesinde yüksek hızlarda daha uzak noktalara veri iletimine olanaksağlar. Bu standart IEEE’nin 802.11 orjinal standardından 5 kat dahafazla veri hızına ulaşarak saniyede 11 Mbit verinin iletilmesini mümkünkılar.
802.11b genellikle ofis ortamları, hastaneler, depolar ve fabrikalargibi ortamlarda kullanılmaya oldukça uygundur. Özellikle konferanssalonları, çalışma alanları ve kablo çekmenin tehlikeli olduğunoktalarda ağ bağlantısı sağlanması için uygun bir teknolojidir. Kısaca802.11b, WLAN’lar mobilitenin gerekli olduğu ve orta hızlı ağbağlantılarına ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılır. 801.11standartlarının diğer önemli özelliği de açık standart olmalarıdır.

IEEE 802.11g

802.11g standardı temel olarak 802.11b standardının bir uzantısıdır. Bustandart ile birlikte veri iletim hızı 2 kat artarak saniyede 22Mbit’eulaşmaktadır. Böylelikle video uygulamaları da dahil olmak üzere, birçok multimedya uygulaması desteklenebilir hale gelmektedir. Bustandardın 802.11b ile uyum konusunda belli noktalarda yetersizkalmasından dolayı henüz çok fazla uygulaması ve destekleyen ürünlergörülmemektedir. Bu standardın kullanıma girmesiyle birlikte erişimnoktalarında ve alıcılarda belli fiziksel değişiklikleringerçekleştirilmesi gerekecektir.

IEEE 802.11a

802.11a standardı, 802.11b standardının hızlı ethernet karşılığıdır. Bustandartla birlikte veri iletim hızı 802.11b’ye göre 5 kat dahaarttırılarak saniyede 54Mbit’e çıkarılmaktadır.
802.11b’ye benzer olarak bu standardın kullanım bulacağı alanlar,yüksek veri hızlarını gerektiren verilerin ve içeriğin iletilmesigereken durumlardır. Her ne kadar 802.11a’nın hizmet kalitesine yöneliközellikleri henüz belirlenmemiş olsada, sağladığı çok yüksek veri hızıdoğru alanlarda kullanıldığında belli sonuçlar verebilir. Buteknolojinin kullanılmasından en fazla yararlanabilecek üç kilituygulama; erişim noktaları arasındaki kablosuz omurgalar, yüksek veriiletim hızına ihtiyaç duyan kurumsal kullanıcılar ve video dağılımsistemleridir.
802.11a’da yüksek frekanslar (5GHz) kullanılmasından dolayı kayıplarartmakta ve 802.11b’ye göre aynı mesafeye erişebilmek için daha fazlagüç gerekmektedir

Wi-Fi (802.11b) aşağıdaki kullanımlar için daha uygundur:

Yüksek band genişliği (>2MB) gerektiren LAN uygulamaları
Daha geniş kapsama alanı gerektiren uygulamalar
Güvenlilirlik gerektiren uygulamalar
Mevcut ekipmandan faydalanmak
Dosya eklemeli e-mail alma-gönderme
Web Tarama
Dosya Paylaşımı

Bluetooth nedir?

Bluetooth, kablosuz kısa-mesafeli, ses ve veri haberleşmesini sağlamakiçin oluşturulmuş ve standard çalışmaları hala devam eden bir sistemeverilen addır. Bugün pek çok insanın kullandığı televizyonların uzaktankumandası, aslında Bluetooth’un atası sayılabilir. Ancak aradaki enbüyük fark, şu an kullanılmakta olan uzaktan kumandalar (TV vb.), IrDA(infra Red Data Association), kızıl ötesi ışık ile veri iletişiminisağlamaktadır. Bluetooth’da ise 2.4 GHz’de radyo dalgalarıkullanılmaktadır, dolayısıyla IrDA gibi doğrudan görüş hattıgerektirmemenin üstünlüğünü sunmaktadır.

Bluetooth’un kullanım alanı:

Bluetooth’un kullanım alanı olabildiğince geniştir. Kısa-mesafelihaberleşmede hayal edilebilecek pek çok şeye alt yapısağlayabilmektedir. Bir kaç örnek vermek gerekirse:
-Bilgisayarınızın, yazıcınızın, farenizin kablolarını atabilir, tümüyle kablosuz bağlatıya geçebilirsiniz,
-Bluetooth ile donatılmış cep telefonunuzu çantanızda taşırken,kulağınıza takılı olan kulaklık-mikrofon ile telefon konuşmanızıyapabilirsiniz,
-Arabanızla yolculuk ederken arabanızda bir sorun olduğundaBluetooth’lu arabanız ve cep telefonunuz aracılığı ile arabanızın tümdiyagnostik bilgilerini servise aktarabilir, hatta servisin aynıaltyapı üzerinde arabanıza müdahale etmesini sağlayabilirsiniz,
-Amerika’da, tümüyle Bluetooth altyapısına geçmiş olan “Holiday InnHotel”in lobisinde otururken, cebinizden Bluetooth’lu “e-mailkalem”inizi çıkarıp bir kağıdın üzerine istediklerinizi yazip “Gönder”tuşuna basarak e-postanızı gönderebilirsiniz.
-Bluetooth’lu arabanızla Boğaz Köprüsünden veya herhangi bir otoyolgişesinden beklemeden geçiş yaparken arabanız gişe ile haberleşip kredikartınızdan gerekli ödemeyi otomatik olarak yapabilir. Aynı araçla,aynı işlemi Avrupa gezisine çıktığınızda da yapabilirsiniz.

Bluetooth ve WİFİ arasındaki fark?

Bu iki teknolojiyi birbirine rakip olarak düşünüp karşılaştırmak birhata olur. Bluetooth ve Wi-Fi teknolojileri farklı cihazlar üzerindefarklı işlevler amaçlanarak tasarlanmıştır. Bu iki teknolojinin aynıuygulamalar için rakip olmadığını anlamak için herbirinin özel olanparametrelerini incelemek gereklidir.

Wi-Fi (802.11b) Bluetooth
Tasarım Mantığı Hızlı ve Ethernet Uyumlu Ucuz, Küçük, Düşük Enerjili
Güç İhtiyacı Yüksek. Telefon veya PDA cihazlarındaki batarya için fazlabir enerji gereksinimi. Düşük. Telefon veya PDA cihazlarında etkili birşekilde çalışır.
Alıcı Ölçüleri Şimdilik PCMCIA kartı büyüklüğünde. 2.5 cm X 2.5 cm
Her bir alıcı çip’in maliyeti Şimdilik yaklaşık olarak $90 ve düşmeye devam ediyor. $10’ın altında ve düşmeye devam ediyor.
Kapsama Alanı 250m-1Km arası, bölge koşullarına bağlı. 25m’den küçük bir alan
Data Çıkış Gücü 2 ile 11MB arasında (çok yakında 56MB) 1.2MB

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın