Kesintisiz Güç Kaynağından beklenen özellikler Nelerdir : Jeneratör Nedir ve özellikleri


Kesintisiz Güç Kaynakları (KGK) bağlı bulunduğu tüm elektrikli veelektronik cihazlara tüm parazitlerden ve dalgalardan arındırılmışsabit genlikli gerilim sunan, elektrikli kesintilerinde bünyesindekiakü sistemlerini devreye sokarak kullanıcılara kesintisiz çalışmaimkanı sağlayan cihazlardır.

Bilindiğinin aksine KGK sonsuz enerji kaynağı değildir. Elektrikkesintilerinde kullanıcının acil işlerini tamamlayarak cihazlarınıgüvenli bir şekilde kapatacak kadar süre tanıyan cihazlardır. Yani birKGK jeneratör gibi sonsuz enerji sağlayamaz, zaten bu cihazlarbirbirlerine rakip değil birbirlerini tamamlayan cihazlardır.

Jeneratörün Özellikleri
Kesintisiz Güç Kaynağı’ndan beklenen özellikler

Regülasyon: Regülasyon, girişgerilimindeki değişimlerin kontrol edilmesidir. Türkiye şartlarındaşebeke gerilimindeki değişim -20 ile +15 arasında değişmektedir.KGK’lardan beklenen çıkış gerilimini +- yüzde 1 hata payı iledüzenlemesidir.

Gerilim Kararlılığı: Gerilim kararlılığı, çıkış geriliminin değişen şartlar altında sabit kalmasının sağlanmasıdır.

Yüke Karşı Regülasyon: Çıkışabağlanan yüklerdeki değişime rağmen çıkış geriliminin sabit kalmasınınsağlanmasıdır. KGK lardan beklenen hata payının +- yüzde 1 den ufakdeğerlerde olmasıdır.

Ani Yüke Karşı Regülasyon: Çıkışyükünün ani değişimi, şebeke geriliminin kesilmesi ve gelmesihallerinde çıkışta olacak değişimin +-yüzde 10’dan küçük olmasıhedeflenir. Frekans Kararlılığı: Çıkış yükünün ani değişimi, şebekegeriliminin kesilmesi ve gelmesi hallerinde çıkışta olacak değişimin+-yüzde 10’dan küçük olması hedeflenir.

Aşırı Yük ve Kısa Devre Koruması:
Çıkışta oluşabilecekaşırı yüklenme ve kısa devrelere karşı KGK’ nın kendini koruması,arızalanmaması ve çalışmayı sürdürmesi gerekmektedir. Yüzde 150 aşırıyükte KGK’ nın gerilim regülasyonun da en az 1 dakika süreyleçalışabilmesi ve hata durumu ortadan kalktığında herhangi biroperasyona gerek kalmadan çalışmasını sürdürmesi beklenir.

Toplam Harmonik Distorsiyon (THD): THD,çıkış geriliminde oluşan harmoniklerin bir ölçüsüdür. Bu harmoniklerradyo, telsiz gibi frekans bağımlı cihazların çalışmasınıetkileyebilir. Bu yüzden bu değerlerin lineer yükte yüzde 3’ten,nonlineer yüklerde ise yüzde 5 ten küçük olması istenir. Modern KGKlarda PWM ( Darbe Genişlik Modülasyonu ) kullanılarak harmoniklerindeğeri azaltılmaktadır.

Yüksek Verim: Her cihazda olduğugibi KGK’larda da enerji kayıpları oluşur. Önemli olan bu kaybın düşüktutulmasıdır. Dolayısıyla yüksek verimli cihazlar tercih edilmelidir.Akü: Kesintisiz Güç Kaynağı’nda gücün sürekliliğini sağlamak içinaküler kullanılmaktadır

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın