ELEKTRİK MOTORLARIN DA HIZ DEĞİŞİMi Nasıl Sağlanır

HIZ DEĞİŞİMi

Bir elektrik motorunuistenen hızda döndürmek için, motora mikro işlemcili elektronik bir hızdeğiştiricisi takmak gerekir.

Değişen hızlarkullanmak söz konusu olduğunda, ilk seçim doğru akım motoru olur. Bu tipmotorlarda sabit uyarı altında dönme hızı rotor üzerine uygulanan gerilimledoğru orantılı olarak değişir, kuvvet çifti ile rotordan geçen akımın şiddetiarasındaki oran aynı kalır. Bunun için motora bir redresör (doğrultucu) takmakgereklidir.

Asenkron motorun hızdeğiştiricisi çok daha karmaşıktır; bu iş için statik frekans dönüştürücüsükullanılır. Dönüştürme işi iki aşamada yapılır ve ilk aşama sabit bir doğruakımın elde edilmesidir. Dolaylı dönüştürücü denen bu dönüştürücü(konversitör), diyotlu bir redresör ile düzenleyci bir filtreden oluşur bubileşim bir doğru akım kaynağı işlevi görür. Bunun ardından, yarı iletekn birdalga üretecinden aluşan doğru akım-alternatif akım dönüştürücüsü gelir. Buişlem için çoğunlukla, tam olarak bir sinüzoidal akım oluşturma üstünlüğünesahip darbe genişliği modülasyonu tekniği uygulanır; elbette bu durumda sayısalişlemler için mikro işlemciler kullanmak gerekir.

Günümüzde işlemlerdizisinin giderek kusursuz hale getirilmesine yönelik çabalar yoğunlaştırılmışve bu amaçla "vektörel denetim" denilen yöntem geliştirilmiştir; buyöntemde, bir başka modülleme tekniğiyle asenkron motorun denetimi basitleştirilmiştir."Park dönüşümü" denen bir değişkenler değişimiyle, üç fazlı motorunstatorundan geçen üç ani akıma tekabül eden iki akımdan yararlanılır; Parkstator akımını oluşturan bu iki bileşen, mıknatıslama akımı ve etkin akımdır.Akı, kuvvet çifti ve dönme hızı buna bağlı olarak değişir. Böylece, doğru akımmotoru ile artık onun kadar kolay denetlenebilen bu asenkron motor arasındabenzerlik kurulabilir.

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın