Deneysel Ölçme işlemleri için 2 Kanal 128 KBIT DataLogger

Deneysel Ölçme işlemleri için 2 Kanal 128 KBIT  DataLogger  

 AMAÇ:Ölçme  kavramı günlük hayatta, ve  birçok  laboratuvar uygulamasında  kullanılır.  Deneysel amaçlı arazi ve laboratuvar çalışmalarında,  ölçümler için sensör datalarının kayıt edilmesi için Datalogger kullanılır. Data Logger; veri toplama sistemi anlamındadır. Maliyeti düşük üretilebilir ve farklı amaçlar için programlanabilir bir datalogger sistemine olan ihtiyaçtan dolayı bu çalışma yapılmıştır. Şekil [1]

DATALOGGER NEDİR ?

Datalogger Türkçe’de veri kaydedici anlamına gelmekle beraber belirli zaman aralıkları ile yapılan sıcaklık, nem, akım, gibi değerlerin ölçümlerini kaydeden cihazlardır. Örneğin Sıcaklık kaydedici bir cihaz bulunduğu ortamın sıcaklığını ölçerek tarih, saat ve ölçüm değerini kendi belleğine kaydeder ve bu kayıt işlemini belirlediğiniz zaman aralıkları ile tekrarlar. Standart bir termometre ile datalogger veya veri kaydediciler arasındaki temel fark zaman içerisinde karşılaşılan koşulların kaydedilerek gözden kaçmasının engellenebilmesidir. Bu da kullanıcıya raporlama ve geriye dönük olarak koşullardaki değişimlerin analiz edilmesi imkanını sağlayarak aksaklıkların kaynağının bulunması ve düzeltilmesi imkanını vermektedir.

ÖLÇÜM NEDİR?
Meydana gelen herhangi bir oluşumun bir özelliğine dayanarak tanımlanması olayıdır. Ölçüm her alanda geçerliliği olan bir kavramdır. Bir kişinin boyunun ölçüsü, ağırlığının ölçüsü, okumuş olduğu dersten almış olduğu not, psikolojik yapısı, saçının rengi bile genel anlamda bir ölçüm kriteridir. Yukarda bahsedildiği gibi bir kişinin tanımlanması için bu örneklere benzer bir çok kriter göz önüne alınarak değerlendirmesi, ölçümü yapılabilir.

ÖLÇÜM ALETLERİ VE ÖLÇME TEKNİĞİ: Ölçme, bir büyüklüğün sayısal değerini saptamaktır ve bu saptama sonucu ölçü aletinde okunan değere ölçümdeğeri denilir. Herhangi bir ölçü aleti tarafından gösterilen ölçüm değerini uygun etolon bir değer ile karşılaştırarak eşitleme işlemine kalibrasyon denilir. Etolon değerler hiç hata payı bulunmayan standart değerlerdir.

SENSÖRLER : Sensörler, çeşitli fiziksel büyüklükleri hissedip bunlardan ölçülebilir çıktılar üreten elemanlardır. Hissedilen fiziksel büyüklükler uzunluk, kütle, zaman, sıcaklık, ışık gibi temel büyüklükler olabileceği gibi hız, debi, ivme, kuvvet, basınç, ısı, yoğunluk, ph,  gibi türetilmiş büyüklüklerde olabilir. Sensörler ölçüm yaptığı fiziksel özelliğe göre adlandırılırlar. (Mekanik, Optik, Manyetik, Termal sensörler  vb.)


DATA KAYITÇI:
Laboratuvar ve arazi çalışmaları için geliştirilen taşınabilir data toplama sistemi. 128 K bitlik hafızaya sahiptir. Ayarlanacak zamana göre 8192 tek kanal bilgisi 10 bit çözünürlükte alınabilir. 1mv hassasiyetinde, 10 ar dakikalık ölçüm sıklığı ile sistem günde 144 data alarak 54 gün kadar tek kanal datayı epromlarında saklayabilir.
 
UYGULAMA ALANLARI
Hava Durumu istasyonları Rüzgar yönü/ Sıcaklık / Nem / Güneş Radyasyonu ölçümleri
Göl/Deniz / Su Kaynakları su düzey ölçümleri / ph / su iletkenliği / Su rengi / Su akış miktarı ölçümleri
Toprak nemi ölçümleri
Gaz basınçı ölçümü 
Trafik yoğunluğu sayımı
Depo seviye izlemesi
 
 
  Şekil [1]  Data Kayıtçı Sistemi
 
 
  Şekil [2] Bilgisayar ve Sensör Bağlantı kabloları
 
 

 Şekil [3] Bilgisayar Yazılımı  Data Kayıtçı v1

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın