Laboratuvar Otomasyonuna Yönelik Ölçme / Kontrol Sistemi ve PC Yazılımları

Laboratuvar Otomasyonuna Yönelik Ölçme / Kontrol Sistemi ve PC Yazılımları

 AMAÇ:Ölçme ve kontrol kavramları günlük hayatta, birçok  laboratuvar uygulamasında  kullanılır.  Geliştirilen sistem, piyasada satılan PLC  ye (Programlanabilir Lojik Kontrolcü)  benzer. Amaç alınan ölçüm sonuçlarına göre  belirlenen şartlarda diğer sistemleri kontrol etmektir.  Çoğu cihazda ölçme imkanı varken, kontrol imkanı bulunmamaktadır. Dolayısıyla karmaşık deneyler yapmak problem oluşturmaktadır. Geliştirilen cihaz laboratuvar deneylerine yönelik programlanabilir ölçme yanında kontrol imkanı da sağlayan  cihazdır. Farklı amaçlar için programlanarak kullanılabilir.  RS422/ RS232 arabirimleri sayesinde deney bilgisayar kontrollü olarak gerçekleştirmek ve sensör datalarını kaydetmek mümkündür.

Ölçme ve kontrol sistemini tanımak için ölçüm ve sensör kavramlarını incelemek gerekir.

ÖLÇÜM NEDİR? Meydana gelen herhangi bir oluşumun bir özelliğine dayanarak tanımlanması olayıdır. Ölçüm her alanda geçerliliği olan bir kavramdır. Bir kişinin boyunun ölçüsü, ağırlığının ölçüsü, okumuş olduğu dersten almış olduğu not, psikolojik yapısı, saçının rengi bile genel anlamda bir ölçüm kriteridir. Yukarda bahsedildiği gibi bir kişinin tanımlanması için bu örneklere benzer bir çok kriter göz önüne alınarak değerlendirmesi, ölçümü yapılabilir.

ÖLÇÜM ALETLERİ VE ÖLÇME TEKNİĞİ: Ölçme, bir büyüklüğün sayısal değerini saptamaktır ve bu saptama sonucu ölçü aletinde okunan değere ölçümdeğeri denilir. Herhangi bir ölçü aleti tarafından gösterilen ölçüm değerini uygun etolon bir değer ile karşılaştırarak eşitleme işlemine kalibrasyon denilir. Etolon değerler hiç hata payı bulunmayan standart değerlerdir.

SENSÖRLER : Sensörler, çeşitli fiziksel büyüklükleri hissedip bunlardan ölçülebilir çıktılar üreten elemanlardır. Hissedilen fiziksel büyüklükler uzunluk, kütle, zaman, sıcaklık, ışık gibi temel büyüklükler olabileceği gibi hız, debi, ivme, kuvvet, basınç, ısı, yoğunluk, ph,  gibi türetilmiş büyüklüklerde olabilir. Sensörler ölçüm yaptığı fiziksel özelliğe göre adlandırılırlar. (Mekanik, Optik, Manyetik, Termal sensörler  vb.)


  Şekil [1]
.
  Ölçüm ve kontrol sistemleri, algılayıcıdan (sensörden) alınan elektriksel değerleri akım veya gerilim değerlerine çevirdikten sonra, sayısal dönüştürme işlemi yaparak, değerlerin ekranda görüntülenmesini  ve belirtilen otomatik kontrolleri yapar. Tüm bu işlemlerin belirlendiği şekilde  gerçekleştirilmesini programlanabilir bir CPU (merkezi işlem birimi) gerçekleştirir. Ekran olarak 4 satır 16 karakterden oluşan LCD dir. Şekil [ 1]

TEMAGEM P1 LABORATUAR OTOMASYONU ÖLÇME VE KONTROL SİSTEMİ

Laboratuvar ve küçük cihazların otomasyonunu için tasarlaran P1 de; 4 adet analog sensör girişi, 4 adet optik yalıtımlı dijital giriş, ve 4 adet 220volt röle kontrollü çıkış vardır. Ayrıcı RS422 ve RS232 PC haberleşme arabirimi vardır. Belirlenen koşullarda ve parametrelerde çalışmasını sağlamak içinde PC yazılımı vardır.
Şekil [2].

 

 
Şekil [2]

A] Sensör Girişleri 
B] CPU ve Sayısal Dönüşüm
C] 4×16 LCD Ekran
D] Progr

am Konnektör
E] RS422/RS232 PC arabirim konnektörü
.


P1 Temel ve Teknik Özellikleri

  Özellik Açıklama
Analog Giriş 4 ADET  A1 / A2 / A3 / A4
Hassasiyet 1 milivolt
Ölçüm Aralığı 0-2volt   veya 0-20mA
Uyumlu Sensörler 0-10 volt arası veya 0-20 mA doğrusal çıktı veren tüm sensörler
Test Sensörleri Sıcaklık (LM34) 
Digital Giriş 4 Adet optik yalıtımlı 0-24v   I1 /  I2 /  I3 /  I4
Digital Çıkış 4 Adet 220 volt Röle çıkış    Q1 / Q2 / Q3 / Q4
Uzaktan Kontrol IR uzaktan 10 metreye kadar kontrol
PSTN Kontrol Sabit Telefonla uzaktan kontrol 
Ekran 4satır 16 karakter LCD
Çalışma Voltajı 220 Volt / 50 Hz
İşlemci/MHZ PIC Mikrokontroller / 10 MHZ
PC Arabirim RS422 / RS 232  max : 10 node adres   
PC Kontrol Yazılımı Labo P1 V.1.0
  Sensörler Sıcaklık, Basınç, pH, Işık Şiddeti, Renk, vb.
     
  .  
PC KONTROL YAZILIMI



Şekil [3]
PC kontrol yazılımı; deney düzeneği, veya cihazların tanımlanan parametreler ve koşullar dahilinde çalıştırılmasını ve sensörlerden alının sayısal bilgilerin kaydedilmesini gerçekleştirir. Cihaz ile;

1km uzaklıktan 2 telli kablo ile RS422 olarak haberleşebilir. Yakın mesafeler için (10metre) RS232 iletişimi ile PC le haberleşerek kontrol işlemini gerçekleştir.  Şekil [3]

 

 

  UYGULAMA ÖRNEKLERİ

ÖRNEK #1 KİMYA  ALANINDA UYGULAMA ÖRNEĞİ

Sıvıların belirli oranlarda karıştırılması (Dozajlama), veya elde edilen ölçüm sonuçlarına göre sıcaklık, pH, eC, değerlerinin sabit tutulması,kimya ziraat ve gıda alanlarında çoğu zaman karşımıza çıkar. Aşağıda Şekil [4] de A B C olarak isimlendirilen 3 ayrı sıvı ölçülen pH, eC, ve sıcaklık (t) değerlerine göre otomatik olarak karıştırılırken, Karışımın istenen sıcaklıkta tutulması içinde, ısıtıcı sistem tarafından kontrol edilir. Sensörlerden alınan sayısal değerler  kontrol yazılımı Labo V1.0 tarafında tarih saat ve voltaj değerleri ile birlikte kaydedilir. Bu değerler daha sonraki araştırmalar veya uygun parametrelerin belirlenmesi işleminde kullanılır.


Şekil [4]

   
ÖRNEK #2 ZİRAAT ve BİYOLOJİ ALANINDA UYGULAMA ÖRNEĞİ
  Araştırma Amaçlı Programlanabilir Sera Kontrol Cihazı  [ BİO1 V#1 2007 ]
   
  BiO 1 Araştırma amacıyla laboratuvarda oluşturulan seraların ve benzeri sistemlerin otomatik kontrolünü gerçekleştirmek amacıyla tasarlanan cihazdır. Cihaz

Sera içinde, fuzzy & lojik degerlendirmeler sonucuna göre çalışır. Ve istege göre farklı programlanabilir. Şekil [5] 

Ziraat ve Biyoloji alanlarındaki çalışmalarda kontrollü ortamlara ihtiyaç duyulur. Özellikle bitki yetiştirme, köklendirme, ve deneme seralarının kontrolünü amaçlayan BİO1 kontrollü bir ortam sağlamak amacıyla, ortamdan aldığı sıcaklık ve nem bilgileri doğrultusunda ısıtıcı ve fanları otomatik olarak çalıştırır. Ayrıca bitkinin ihtiyaç duyduğu su ve besin maddeleri bitkiye otomatik olarak sistem tarafından verilir. Uzun süren deneyler için bilgisayar arabirimi sayesinde sensör ve çalışma bilgileri kaydedilir. 

 

Şekil [5] BİO1 Kontrol Cihazı

  Bio 1 Sistemleri
 

1– Sulama Sistemi

BiO 1 iki tip sulama yapacak şekilde tasarlanmiştır.
A -Kullanıcı İstekli Sulama.

Belirtilen zaman aralıklarına bağlı olarak otomatik sulama; Bu sulama için, girilebilecek sistem set degerleri bekleme süresi ve sulama süresidir. Bekleme süresi dakika olarak 0 – 255 dakika arasında bir değer alırken, sulama süresi 0 – 255 saniye arasında değerler alır. Şekil [6]


Şekil [6] Sulama 

Örnek: Set değerleri 60 Dakika durma ve 5 sn sulama olarak ayarlanan sistemde.
Sulama işlemi; 60 dakikada aralıklarda 5 saniye yapılacaktır. Sulama işlemi için sera büyüklüğüne göre debisi uygun olan bir valf seçilmedir. Eğer ki 50 metre karelik bir sera için;   1 litre/sn lik bir valf kullanıldıysa 5 saniye içinde  5 litre su sulama için kullanılacaktır.
Bu tip sulamada, sulama değerleri kullanıcıya kalmıştır. Sistem set değerine göre çalışır.

 B – Otomatik Sulama
Otomatik sulama,  Toprak islaklik veya yaprak ıslaklık   sensöründen gelen bilgiye göre set değerleri kadar sulama işlemini gerçekleştirir. Toprak veya yaprak nem sensöründen sinyal gelmeden sulama işlemi yapılmaz.

C – Bölge Sulama
Bölge Sulama tek bir sulama kanalı ve servo sistem ile sera içindeki farklı bitkilerin farklı sulanması işlemini gerçekleştirir. (Bu sistem için, normal sulama sistemi haricinde ek kontrol sistemi ve modüle ihtiyaç duyulur.)

2- Isıtma Sistemi

BiO 1 (Stokerli Kazan & Elektrikli Isıtıcı & LPG ) Sistemlerinden Herhangi birisini kullanacak şekilde tasarlanmıştır. BiO 1 Elektrikli ısıtma sistemi haricinde, Stokerli Kazan, LPG brüler, ve normal Kömür kazanlarını kontrol edecek şekilde tasarlanmıştır.

3- Soğutma ve Fan Kontrol Sistemi.
BiO 1Sogutma işlemini Isıtma Sistemi üzerinden gerçekleştir. Fan Kontrolü sistemden gelen set sıcaklık ve nem değerleri dahilinde çalışır.

  4- BiO1 Teknik Özellikleri..

  Özellik Açıklama
Analog Giriş 4 ADET  A1 / A2 / A3 / A4
Hassasiyet 2 milivolt
Ölçüm Aralığı 0-5volt   veya 0-20mA
Uyumlu Sensörler 0-10 volt arası veya 0-20 mA doğrusal çıktı veren tüm sensörler
Test Sensörleri Sıcaklık (LM34) SHT-17
Digital Giriş 4 Adet optik yalıtımlı 0-24v   I1 /  I2 /  I3 /  I4
Digital Çıkış 4 Adet 220 volt Röle çıkış    1 Adet 380 Volt 35 amper (8000 Watt) Kontrol Prizi.
Uzaktan Kontrol
PSTN Kontrol – 
Ekran 1 Adet 2×16 LCD Ekran  Sıcaklık ve Sistem izleme Ekranı. / Set Ekranı
Çalışma Voltajı 220 Volt / 50 Hz
İşlemci/MHZ PIC Mikrokontroller / 20 MHZ
PC Arabirim RS422 / RS 232  max : 10 node adres   
PC Kontrol Yazılımı BiO1 Sistem izleme ve Data Logger PC yazılı [ BiO DATA ] Şekil [7] 
  Sensörler Sıcaklık, Basınç, pH, Işık Şiddeti, Renk, vb.
     
  .  
 
  Şekil [7] BİO V1
   
ÖRNEK #3 FİZİK  ALANINDA UYGULAMA ÖRNEĞİ (ÇARPIŞMA VE MOMENTUM)
  Fizik laboratuvarlarında mekanik dersi dahilinde bazı deneyler yapılır. Bundardan bir taneside esnek çarpışma ve momentum konusudur. Hava üflenen delikli bir boru ü

zerinde hareket eden A ve B cisimlerinin çarpışmalarını incelersek. Sistemde değişik kademeli güçlerde üfleme yapabilen bir vakum pompasi ve cisimlerin hızlarını ölçmek için optik dijital algılayıcı sensörler kullanılır.  Şekil [7] 

 
  Şekil [8] 
   
ÖRNEK #4 İNŞAAT ALANINDA UYGULAMA (ÇEKME DENEYİ)
 

Çekme deneyi malzemelerin mukavemeti hakkında esas dizayn bil­gilerini saptamak ve malzemelerin özelliklere göre sınıflandırılmasını sağlamak amacı ile geniş çapta kullanılır. Çekme deneyi standartlara gö­re hazırlanmış deney numunesinin tek eksende, belirli bir hızla ve sabit sıcaklıkta koparılıncaya kadar çekilmesidir. Deney sırasında, standart numuneye devamlı olarak artan bir çekme kuvveti uygulandığında, aynı esnada da numunenin uzaması kaydedilir.Şekil [9] Şekil [10]

Çekme deneyi sonucunda numunenin temsil ettiği malzemeye ait aşağıdaki mekanik özellikler bulunabilir.

a. Elastisite modülü
b. Elastik sınırı
c. Rezilyans
d. Akma gerilmesi
e. Çekme dayanımı
f. Tokluk
g. % uzama
h. % kesit daralması

 
  Şekil [9]. Çekme Deneyinin Şematik Olarak Uygulanması
 
  Şekil [10] ÇEKME DENEYİ SİSTEMİ
 

Çekme deneyine tabi tutulan numunenin yukarıda belirtilen öz­elliklerin sıhhatli bir şekilde ortaya çıkarılabilmesi için, alındığı malzemeyi tam olarak temsil edebilmesi şarttır. Ayrıca şu hususların bilinmesi de, sonuçların irdelenmesi bakımından gereklidir. 

Numunenin alındığı malzemenin :

a) imalat şekli 

  • Döküm
  • Kaynak
  • Sıcak dövme veya haddeleme
  • Soğuk dövme veya haddeleme
  • İmalat şekline göre yönlenme
  • Tatbik edilen ısıl işlemler

Deney sonuçlarının irdelenmesinde, numunenin alındığı malzemenin durumu yanısıra, alınan numunede de şu hususları bilinmesi faydalıdır :

  • Numunenin alındığı bölgeler
  • Numunenin alınış şekli
  • Numunenin hazırlanış şekli

Çekme deneyine tabi tutulacak numunelerin şekil ve boyutları stan­dartlarda belirtilmektedir. Deney sonuçlarının belirli bir standarda uy­ma zorunluğu vardır. Sonuçlar, numune boyut ve biçimine göre değişik­lik arz edebilir. Numuneler iki kısımdan ibarettir.

1) Numunenin baş kısımları : Yük tatbik edilmek için tutulan kısımlardır ve diğer bölgeye göre daha büyük boyutludur.

2) Numunenin orta kısmı : Yük tatbik edildiğinde deformasyonun yer alması arzu edilen daha küçük boyutlu bölgedir. Deney sonuçları bu kısımda yapılan ölçmelerle tespit edilir. Numunenin bu kısmında, kesit ile uzunluk arasında belli bir ilişki vardır.

 

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın