PC için Genel Amaçlı Röle ve Kontrol Kartı 4 Output/ 4 Input

AMAÇ: Bilgisayarın paralel portunu kullanarak 220 volt kontrol gerektiren cihazların bilgisayar kontrollü olarak yapılmasını amaçlayan bir çalışmadır. Kart üzerinde 4 adet 220 volt cihazı kontrol edebilecek röle(Output/Çıkış), ve durum bilgisi almak için optik girişler (Input) vardır. Visual basic , Delphi, C, Qbasic gibi programlama dilleri ile isteğe göre programlanarak basit otomatik kontrol işlemleri gerçekleştirilir. 

PORT NEDİR?
Anakartın üzerinde bir PC’nin en önemli bileşenleri -Veriyolları(Portlar), CPU, RAM, BIOS, ChipSet, ROM, I/O devrelerinin çoğu- bulunur. Anakart, sistemin çalışmasını organize eder. Bu organizasyon anakart üzerinde bulunan Chipsetler sayesinde gerçekleşir. Anakart üzerinde bilgisayara veri giriş/çıkış için kullanılan pinlere veya bağlantı noktalarına Port denir. Yada çevre birimlerini programlamak ve onlardan bilgi almak için kullanılan elektriksel yollara port denir. Örneğin: Paralel port(LPT), seri port(COM), AGP portu, PCI portu gibi.
[
Ayrıntılar]

Giriş/Çıkış (Input/Output; I/O), 
bilgi işlem dizgesinin değişik fonksiyonel birimleri (alt sistemleri) arasındaki iletişimi veya bu arayüzlere doğrudan bilgi sinyallerini göndermeyi sağlar.

Girişler, değişik birimlerden alınan sinyallerdir. Çıkışlar ise bu birimlere gönderilen sinyallerdir. I/O aygıtları bir kullanıcı (veya başka sistemler) tarafından bilgisayar ile bağlantı kurabilmek için kullanılır. Örnek olarak, klavye ve fare bilgisayarın giriş aygıtlarıdır. Ekran ve yazıcı ise bilgisayarın çıkış aygıtlarıdır. Değişik aygıtlar bilgisayar ile bağlantı gerçekleştirebilmeleri için giriş ve çıkış sinyallerini kullanırlar. Modem ve bağlantı kartları örnek olabilir.

Klavye ve fare kullanıcıların fiziksel hareketlerini giriş olarak alırlar ve bu fiziksel hareketleri bilgisayarların anlayabileceği düzeye getirirler. Çıkış birimleri ise (yazıcı,ekran gibi) giriş sinyali olarak bilgisayarın ürettiği çıkış sinyallerini alırlar ve bu sinyalleri kullanıcıların görebileceği ve okuyabileceği çıktılara çevirirler.

PARALEL PORT

Bilgisayarın yazıcı ile haberleşmesini sağlayan giriş çıkış portudur. Bu port ile birlikte kontrol kartı kullanılırsa, giriş ve çıkış sinyalleri programlama dili ile kontrol edilerek bilgisayarlı kontrol gerçekleştirilmiş olur. Paralel Portta 8 dijital çıkış ve 5 dijital giriş bulunmaktadır. 

Şekil [1] PC  Paralel Port I/O ve RS232 Portları

Şekil [2]  Paralel Port I/O Uçları
Şekil [3]  Genel Amaçlı Kontrol Kartı 4 Output/4 input
 
UYGULAMA ALANLARI
PC paralel port kontrol   işlemleri (Motor / pompa / lamba / valf / fan kontrol )
Mikroişlem ile 220 volt kontrol işlemleri


Şekil [4]  LPT KONTROL TEST V1  
Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın