PİL Nedir ? : Kimyasal Bir güç Kaynağıdır

PİL

Pil kimyasal bir güç kaynağıdır. Pili oluşturan ana kısımelektrokimyasal hücredir. Piller seri bağlanarak daha yüksek voltajlarelde edilir. Şekil 1.2a‘da gösterilen hücre kesiti ve Şekil1.2b’degösterilen şema, birbirine seri olarak bağlanmış dirençlere akımsağlayan bir pili göstermektedir.

Şekil 1.2a’da gösterildiği gibi, bir elektrokimyasal hücrede nagatif vepozitif elektrot olarak adlandırılan iki plaka ve aralarında elektrolitolarak adlandırılan sıvı veya yarı-sıvı mevcuttur. Elektrotlarınterminalleri arasına bir devre bağlanırsa, pozitif elektrot ileelektrolit arasında, elektronları devreden pozitif terminale doğru veelektrodun içine “çeken” bir kimyasal reaksiyon oluşur. Negatifelektrotta ise ters bir reaksiyon oluşur, negatif uçtan devreye doğruelektronlar “itilir”. Kimyasal reaksiyonu dengeleyebilmek içinelektronlar ve pozitif iyonlar elektrolite akar.

Şekil 1.2a’da, pilin karşısındaki devredeki akım için iki yöngösterilmiştir. Birisi elektron akımı; diğeri ise geleneksel akım.Elektronlar negatif yüklüdür ve negatif voltajlı bir noktadan voltajolarak daha pozitif olana doğru akarlar. Elektriği keşfeden eski bilimadamları geleneksel akımı, pozitif yüklerin (elektronların tersine)hareketi olarak varsaydıklarından, geleneksel devre akım yönü elektronakım yönünün tersinedir.

Elektrik ve elektronik endüstriler tarafından sıkça kullanılan standartgeleneksel akım yönüdür, bu durumda bu yazı dizisinde dekullanılacaktır. Şunu unutmamak gerekir ki, elektron akım yönü,gösterilen geleneksel akım yönünün tersi olacaktır.

Kimyasal reaksiyon pozitif ve negatif terminaller arasında, voltaj diyeadlandırılan bir potansiyel fark yaratır. Voltajın birimi volttur.Voltajın yarattığı basınca elektromotif güç denir. Bir iletkendengerçekte her saniyede akan elektron sayısına akım denir ve birimiamperdir. Pil yüküne akım sağlarken pilin voltajı düşer, bu yüzdenpiller genellikle “amper-saat” olarak sınıflandırılır. Busınıflandırmanın anlamı: Pilin voltajı belirlenmiş bir minimum değereinene kadar, pilin bir amper akımı sağlayabileceği saat sayısıdır. Biramperden daha az akım sağlamak için tasarlanmış piller için busınıflandırma “miliamper-saat” olarak tanımlanır; burada bir miliamper,0.001 ampere eşittir.

Birincil ve İkincil Piller:

Piller birçok kullanım için, pek çok tipte ve voltajda üretilir.Bazıları şarj edilebilir (ikincil hücreler) ve bazıları şarj edilemez(birincil hücreler). Birincil pillere örnek, fenerlerden kameralara,taşınabilir radyolara kadar kullanılan alkali pillerdir. İkincilpillere örnek nikel-kadmiyum (Ni-Cd) piller telsiz telefonlarda,kurşun-asitli piller (aküler) ise taşıtlarda kullanılmaktadır. Verdiğigücü arttırmak veya aynı gücü verirken kapladığı fiziksel alanıazaltmak maksadıyla piller devamlı olarak geliştirilmektedir. Bu tipgelişmeler taşınabilir elektronik cihazların kullanımınıarttırmaktadır.

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın