Koaksiyel Kabloların Genel Yapısı Ve Uygulama Alanları

Koaksiyel Kablolar

1. GENEL YAPI
İletken
İletken som veya bükülü kalaylı veya saf bakır, bakır kaplı çelik veya gümüş kaplı bakır tellerden uygun ölçülerde yapılmıştır.
İzolasyon
Solid veya köpüklü polietilenin iletken üzerine ektrüzyon yoluyla kaplanmasıyla yapılmaktadır.
Dış İletken
Dahilive harici tesisatlarda kullanılan kablolar üzerine tüp şeklinde bakır,polyester kaplamalı bakır, polyester kaplı alüminyum (AL-PES), her ikitarafı alüminyum kaplı polyester (AL-PES-AL) ile bir, birkaç kat bakırveya kalaylı bakır tellerden meydana getirilmiş örgüden oluşur.
Kılıf
Dahilitesisatlarda kullanılan kabloların kılıfları PVC veya halojensiz-alevgeciktirici özelliğe sahip bileşiklerden ekstrüzyon yoluyla yapılmıştır.
Dış tesisat kablolarının kılıfları polietilendir.
Askıtelli koaksiyel kablolarda, koaksiyel özü ile galvanizli çeliktellerden bükülerek veya yalın tellerden yapılmış askı ile birlikte "8"şekli verilmiştir. Her ikisi de polietilen ile kaplanarak korunmuş vebirbirine bağlanmıştır.

2. UYGULAMA ALANI
Koaksiyelkablo, elektrik sinyallerini bir noktadan diğer bir noktaya dağıtım ağıyolu ile taşımak amacı ile kullanılır. Haberleşme kabiliyetlerine göreiki çeşit koaksiyel kablo tipi vardır.

a) Dar Bandlı Koaksiyel Kablolar
b) Geniş Bandlı Koaksiyel Kablolar

Artıkbugün dar bandlı kabloların kullanım alanı çok fazla gelişmemektedir.Buna karşılık geniş bandlı kabloların band genişliği pazar talebineparalel olarak hızla artmaktadır.
Geniş Bandlı Koaksiyel Kablolar aşağıdaki kullanım alanları için daha fazla avantaj sağlamaktadır.

  • Kablo TV ve yayımı
  • Video sistemleri
  • CATV genel ve bireysel TV sistemleri
  • MATV, SATV, CTV gibi Uydu TV, Kablo TV, Radyo
    Haberleşme Sistemleri,
  • Telefon Haberleşmesi
  • Evden Alışveriş / Evden Bankacılık
  • Bilgisayar / Belgegeçer haberleşmesi
  • Ödemeli TV Mevcut ihtiyaçlara ilaveten daha fazla program vetalep gelişiminden anlaşılacağı gibi koaksiyel kablo kullanımıgelecekte çok daha fazla olacaktır. Diğer taraftan geniş banduygulamalarının noktasal projelerde fiber optik kablolarla birleşikolarak kullanılabilecekleri anlaşılmıştır.
    Üretim teknolojimiz uzunyılların tecrübesine sahip ehil bir takım tarafından geliştirilmiş vedevreye alınmıştır. Bugün üretim hatlarımızda RG tipleri ve özeluygulamalar da dahil olmak üzere MATV kablolarının tamamıyapılabilmektedir.

    3. MEKANİK KARAKTERİSTİKLER
    Çekme Mukavemeti
    Kablonunborulardan çekilmesi sırasında hasar görmemesi için belirtilen çekimkuvveti aşılmamalıdır. Belirtilen çekim kuvvetleri iç ve dış iletkeninbirbirine sıkıca bağlanarak çekilmesi kabulüne dayanarak verilmiştir.Çekim kuvveti aşağıdaki formülle hesaplanabilir.

    Büküm Özellikleri
    Minimumbüküm yarıçapı veri sayfalarında belirtilmiştir. Kablo bu minimumdeğerlerde kıvrıldıktan sonra tekrar geri bükülmemelidir. Çünkü bu,kablonun hasar görmesine sebep olabilir.

    4. ELEKTRİKSEL KARAKTERİSTİKLER
    Kapasite
    İçve dış iletken arasındaki yalıtkan malzemenin biriktirdiği elektrikenerjisi olup iletken ve izolasyon boyutları ile yalıtkan malzemeninkatsayısına (dielektrik sabiti) bağlıdır. Koaksiyel kablonun kapasitesi:

    Karakteristik Empedans Z0
    Karakteristikempedans kablo tasarımı, kablo boyutları ve yalıtkan malzemeyebağlıdır. Yayın frekans bandı içinde kablo boyunca düzenli olmalıdır.Karakteristik empedansdaki her bir değişiklik yansımalara sebep olur.Alıcıda maksimum güç elde edebilmek için kablo ile alıcının aynıempedansa sahip olması gerekir.
    Genel olarak üretim hattımızdaki kabloların karakteristik empedans değerleri aşağıdaki gibidir:

  • 50 Ω : Radyo Haberleşmesi
  • 75 Ω : CATV, MATV, CTV, Video kabloları
  • 93 Ω-105 Ω : Yerel ağ ve veri haberleşmesi
    Z0 karakteristik empedans aşağıdaki formülle
    hesaplanabilir:

    İndüktans
    Yüksek frekanslarda indüktans yaklaşık olarak:

    Zayıflama
    Koaksiyel kabloların zayıflaması aşağıdaki gibi tanımlanabilir.

    Koaksiyel kablolarda zayıflamanın başlıca nedeni frekansın karekökü oranında artan resesif kayıplardır. (α1Wink. Dielektrik zayıflama (α2Wink yalıtkan malzemenin kalite ve miktarına bağlıdır. Toplam zayıflamadaki payı frekansla artar.
    Bu iki tip zayıflamayı karşılaştırdığımızda;
    α1 >> α2 dir. Bu durumda
    α = α1 √f alınabilir.

    Zayıflama, kablodaki giriş ve çıkış sinyali voltajlarının değişimine bağlı olarak da aşağıdaki gibi ifade edilebilir.

    Bunlarailaveten her °C sıcaklık zayıflamayı yaklaşık %0.2 arttırır. Belirtilenzayıflama değerleri formüllerde 20°C için verilen değerlerdir.Sıcaklığın artması ile zayıflama da artar.

    Geri Dönüş Kaybı
    Koaksiyel kablonun boyutları, yalıtkan malzemesi ve döşeme esnasındaki hatalar Z0karakteristik empedansı etkiler. Her düzensizlik veya hata yansımalarasebep olur. Geri dönüş kaybı belirli bir frekansda kablo boyunca veuçtaki karakteristik empedans değişimlerinin etkilerini toplar.Koaksiyel kablonun yakın ucunda ölçülen bütün bu yansımaların vektöreltoplamı ile gönderilen sinyalin oranı geri dönüş kaybını verir.Yansımaların miktarı yansıma faktörü ile belirlenir.

    Geri dönüş kaybı:

    Yayılma hızı
    Elektrikakımının dış yüzeyden akma özelliği sebebiyle yayılma hızı frekansabağımlıdır. Frekans azaldıkça hız da azalır. Ancak çok yüksekfrekanslarda yayılma hızı dielektrik sabitine bağımlıdır
    ve aşağıdakigibidir:

    Eğer yalıtkan malzemesi katı polietilen ise εr = 2.28,
    o zaman yayılma hızı 0.66 (66%) dır.
    Eğer yalıtkan malzemesi köpüklü polietilen ise εr = 1.64,
    o zaman yayılma hızı 0.78 (78%) dir.

  • Posted in Uncategorized.

    Bir cevap yazın