4 Kanal IR Uzaktan Kontrol Cihazı

AMAÇ: Laboratuvar cihazları veya günlük hayattaki cihazların infarared kumanda ile açılıp kapanmasını ve programlanmasınıdır. Laboratuvar cihazlarının çoğunun üzerinde ayarlama ve çalıştırma amaçlı tuş takımı bulunmaktadır. Bunun yerine infarared uzaktan kumanda ile cihazın ayar değerlerinin girilmesi ve açılıp kapanması amaçlanmıştır. Aynı kumanda ile birden fazla cihaz çalıştırılabilir. Şekil [1]

 INFARARED NEDİR? Isının ışıkla taşınma şekli olup, güneş ışıklarının bir kısmına verilen addır. Infrared ışıklarının diğer ışıklardan (sarı, mavi, yeşil ışık vb.) farkı ise ısıyı diğerlerinden daha fazla taşıyabilmesidir. Ayrıca uzay boşluğunu geçerek dünya-mıza kadar gelen ve dünyayı ısıtan güneş ışıkları da İnfrared ışıklardır. Infrared ışıkları güneş ışınların ın 0,76-300 mikrometre dalga boyu aralığındaki ışıklardır. Turuncu renginde olup, güneşin doğuşu ve batışı sırasında net olarak görülebilen ışıklardır.

Kızılötesi olarak adlandırılan ışınım, görünür ışıktan daha uzun dalgaboylu ve daha düşük enerjili ışınımdır. Gözlerimiz bu dalgaboyuna duyarlı olmadığından, onu algılayamayız. Karanlıkta görmeyi sağlayan araçlarda bu durumdan yararlanılır. Gece dürbünleri, küçük bir lamba yardımıyla çevreye kızılötesi ışık yayarlar. Etraftaki cisimlerden geri yansıyan bu ışık çıplak gözle görülemez. Ancak, gece dürbünleri algıladıkları kızılötesi ışınımı görünür ışığa çevirirler. Böylece, gece görüşü sağlanmış olur.

Infraredin en büyük özelliği havayı ısıtmadan yani havayı aracı olarak kullanmadan direkt olarak objeleri ısıtmasıdır. Güneş de ısısını dünyaya kadar ışığı ile taşımakta, kışın karlı havada bile güneş varken ortam ısısı artmaktadır. Günümüzde ınfrared ışıkları haberleşme alanından tıbba ısıtma sistemlerine kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Infraredin tedavi amaçlı kullanımı M.Ö. 300’lü yıllara dayanmaktadır. O zamanlarda Tibet Dağlarında yaşayan Finliler ınfrared ışıklarını tedavi amaçlı kullanmışlardır. Ayrıca yogacılar da göz tedavisi için ınfrared önermişlerdir.

Infraredin bilimsel olarak keşfi ise 18. Yüzyıla dayanmaktadır. (1800 yılında) Sir Frederic William Hearschel, renk tayflarının ne kadar ısı taşıdığını görmek amacıyla deneyler yapmıştır. Bu deneyler sonucunda da ısıyı en fazla kırmızı ışığın taşıdığını tespit etmiştir. Bu deney colorific rays olarak bilinse de daha sonra ınfrared olarak değiştirilmiştir. Infrared Latince bir kelime olup, kırmızı ötesi anlamına gelir ve halk arasında enfraruj olarak da bilinir. Infraredin sanayide yoğun olarak kullanımı 1980 yılından sonra başlamıştır. Infraredin imalatta verdiği olumlu sonuçlar ve mamul kalitesinin keşfedilmesiyle sanayide kullanımı hızla yaygınlaşmış, pek çok sektörde; kurutma, tavlama, pişirme vs. amaçlarla kullanılmaya başlanmıştır.
Tıpta ve sanayide kullanımı uzun yıllara dayanan ınfrared günümüzde ısınma amaçlı kıllanılmaya başlanmış ısıtılması güç olan mekanları ve alanları sağlıklı, verimli ve ekonomik olarak ısıtabildiği için hızla yaygınlaşmıştır. Gelecekte ise; pek çok alanda konvansiyonel ısıtma sistemlerinin yerini alarak, enerjinin verimli kullanılmasına yeni bir boyut getirmeye devam edecektir.

  


  Şekil [1] PIC Tabanlı 4 kanal 220 volt Uzaktan Kontrol Cihazı


  Şekil [1] PIC Tabanlı 4 kanal 220 volt Uzaktan Kontrol Cihazı

http://temagem.sdu.edu.tr/index.php?dosya=p6&tur=2

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın