Elektrik İş Kazaları ve Korunma Yöntemleri

İş Kazaları ve Korunma Yöntemleri


Çalışma hayatında,çalışanların sağlığını ve can güvenliğini tehdit eden, yurtkalkınmasına ve ekonomisine doğrudan veya dolaylı zarar veren olaylariş güvenliği konusunun kapsamına girer. Ülkemizde, iş güvenliğiyleilgili bir çok kurallar vardır. Bu Kuralların birçok bölümü İşKanunu’nda yer alır. Ayrıca, çeşitli iş kollarıyla ilgili olarak o işkoluna ilişkin tüzük, yönetmelik gibi hukuk kaynakları mevcuttur.

İş güvenliği, bir iş yerinin en önemli sorunlarındandır. İşveren,yürürlükteki yasalara göre işyerinde gerekli iş güvenliği tedbirlerinialmak ve onları uygulamak zorundadır. Ancak iş güvenliğinde sorumluluktek tarafa aitmiş gibi düşünülemez. Bu konuda Devlet, İşçi, İşveren vekonuyla ilgili tüm kuruluşlar elele vererek iş güvenliği konusundagerekli bütün tedbirleri almalıdırlar. Çünki söz konusu olan şey Türkişçisinin sağlığı ve Türk ekonomisidir.
Çalışanların sağlığını ve can güvenliğini tehdit eden, yurtkalkınmasına ve ekonomisine doğrudan veya dolaylı zarar veren olaylar ;iş kazaları ve meslek hastalıkları olarak iki kategoride incelenebilir.

İŞ KAZALARI

Kaza, emniyetsiz hareket ve şartlardan doğan, çalışanların cangüvenliğini tehlikeye sokan, çevreye ve kullanılan araç, cihaz ve diğerapratlara zarar veren veyabu tehtidi doğuran aniden meydana gelenbeklenmeyen olaylardır.
Kazanın tanımındaki en önemli unsur, ani ve beklenmeyen bir olayolmasıdır. Kaza geliyorum demez biçimindeki ata sözümüz bu durumu eniyi şekilde ifade etmektedir.

Kazaların Oluş Nedenleri :
İşkazalarının oluş nedenleri dikkatsizlik, tedbirsizlik, kurallarauymama, kullanılan araç gerecin kullanımına ilişkin bilgisizlik vekullanılan araç gerecin bakımsız ve elverişsiz oluşu olaraksıralanabilir.

Dikkatsizlik :
Çalışan kişinin çeşitli nedenlerle, örneğin özel hayatına ilişkinproblemler dolayısıyla gerekli dikkati sarfetmemesi kaza nedenlerininbaşında yer alır. Ayrıca uykusuzluk, aralıksız olarak uzun süreliçalışmalar da dikkatin dağılmasına neden olabilir.

Tedbirsizlik :
Nasıl olsa ben kaza yapmam veya kaza olmaz şeklinde yanlış düşünceler,insanı tedbirli davranmaktan alıkoyabilir. En tehlikeli düşünce "Banabirşey olmaz" düşüncesidir. Bu düşünceye saplanan kişinin iflah olmasıçok zordur. Bu boş düşünceler bir tarafa bırakılıp tedbirli olmakgerklidir. Her an kaza olabilecek gibi tedbirli olmak zorundayız.

Kurallara Uymama :
İşyerinde kazalara karşı korunma amacıyla belirlenmiş bir takımkurallar vardır. Bu kurallara uyulmamasıda kaza nedeni olabilir.

Bilgisizlik :
Cihazların kullanımına ilişkin bilgisizlik de önemli bir kazanedenidir. Cihazın teknik özelliklerinin biliinmemesi, yalnış düğmelerebasılması kazalara yol açabilir.

Bakım Eksikliği :
Cihaz, araç ve gereçlerin bakımı zamnında yapılmazsa bozulma nedeniylekaza olabilir. Çalışırken bozulan, bir parçası kopan makinalarçalışanlara, çevrede bulunanlara zarar verebilir.

ELEKTRİK KAZALARI
Elektrik enerjisi kullanımının uygarlığa karkısı her türlü tartışmanındışındadır. Elektrik enerjisi insan hayatını çok kolaylaştırmıştır.Bunula birlikte, elektrik çarpması sonucunda insanların hayatınıkaybettiğini, yarlandığını zaman zaman duyuyoruz, okuyoruz. O haldeelektrik kazalarından, daha yaygın bir ifadeyle elektrik çarpmalarındannasıl sakınacağımızı öğrenmekte büyük fayda vardır.

Elektrik kazalarının oluş nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir :
1 – Elektrik hakkında yeterli bilgiye sahip olmamak
2 – Elektrik devresinde yalıtımla ilgili kurallara uyulmamış olması
3 – Elektrikle uğraşan kişinin kendine aşırı güvenmesi, risk alması
4 – Dikkatsizlik, tedbirsizlik, acelecilik

Kazalardan korunmak için şu hususlara uyulması gerekir :
1 – Mecbur kalmadıkça enerji altında çalışmayınız. Elektrikdevresinde çalışmaya başlamadan önce enerjiyi kesiniz. Siz çalışırkensizden habersiz enerji verilmemesi için tüm tedbirleri alınız.
2 – Enerji altında çalışma mecburiyeti varsa
a) Kauçuk veya lastik ayakkabı giyiniz. Ayakkabılarınızın ıslak olmamasına dikkat ediniz.
b) Sadece sağ elinizi kullanarak çalışınız.
c) Tüm dikkatinizi işinize veriniz. 3 – Elektrik kazalarında vakit kaydetmeden yetkili kişiye haber veriniz.
4 – Elektrik devresi çalışırken duman, yanık kokusu gibi anormal bir değişiklik hissederseniz derhal enerjiyi kesiniz.

Elektrik Kazalarında İlk Yardım:
Elektrik kazalarında ilk iş olarak enerji kesilmelidir. Bu mümkündeğilse kazaya uğrayan kişinin elektrikle olan teması ortadankaldırılamalıdır. Bunun için o an çevrede bulunabilecek kuru tahtaparçası, giyim eşyası gibi yalıtkan maddelerle temas yerine müdahaleedilerek kişinin elektrikle teması kesilmelidir. Kaza anında kazayamüdahale eden kişinin kazazedeye temes etmemesi gerekir.
Çarpılma çok hafif olabileceği gibi ağırda olabilir. Hafif çarpılmalargenelikle çok kısa süreli temaslar neticesi meydana gelir. Buradakişinin elektriğe temas eden yeri hafifçe sarılır. Geçici olarak uyuşmadurumu ortaya çıkar. Bazen de, özellikle uzun süreli temaslarda çokşiddetli kasılmalar meydana gelir. Kişinin kalp atışları düzensizleşir,vücut morarır. Bu durumlarda kazazede kuru bir yere yatırılmalı vederhal doktor çağırılmalıdır.

Suni Teneffüs
Gerekiyorsa, doktor gelene kadar suni teneffüs uygulanabilir. Bu aradaşoktan dolayı dilinin solunum yolunu tıkaması ihtimaline karşı hastanınağzı açılarak dili dışarıya çekilmelidir. Ağzında takma diş, sakız vsvarsa çıkarılmalıdır.
Suni teneffüs için değişik metotlar vardır. Biz bunlardan bir tanesinianlatacağız. Suni teneffüsün amacı kazazedenin akciğerlerine geklihavayı doldurmaktır. Unutulmamalıdır ki ancak kalp drumuş ise suniteneffüs yapılır.

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın