PIC16F84 İle IR ( Kızılötesi ) InfraRed Alıcı Verici devre Tasarımı

PIC16F84 İle IR ( Kızılötesi ) InfraRed  Alıcı Verici devre Tasarımı

InfraRed yada kızıl ötesi diye bilinen kırmızı altı ışık spektrumu elektronikte kullanılan birçok uygulamada faydalanılan bir ışık bölgesidir.Bir kaç örnek vermek gerekirse CD okuyucu çalarların lazerleri , gece görüş dürbünleri , Tv ve müzik setlerinin uzaktan kumandaları bu spektrumu paylaşırlar.

Bu uygulama 16F84 ile 8 kanallı bir uzaktan kumanda sistemi. InfraRed (IR) uzaktan kumanda sistemleri ışık kaynağı olarak bir IR Led diyottan , alıcı olarak da bir adet IR Fotodiyot veya transistorden faydalanılır. IR uzaktan kumanda sistemim bir adet verici ve bir adet alıcı devresinden oluşur.

IR verici devresinde bir adet IR spektrumun da ışıma sağlanır .IR led in bağlı olduğu LM555 entegresi 38…40 Khz aralığında bir osilatördür .Bu osilatör vericideki PIC 16F84 tarafından modüle edilerek 38 Khz modüleli kontrol sinyali elde edilir . Pic ile ledi direkt sürmüyoruz çünkü etraftaki kızılötesi parazit kaynaklarının karışmasını önleyemezdik. Evlerde kullandığımız standart enkandasan ampuller 50Hz ‘lik IR kaynakları olarak çalışırlar .Eğer 38 Khz lik taşıyıcıyı kullanmasaydım 50 Hzlik sürekli ve güçlü bir bastırma bizim alıcıya sinyal yollamamızı engellerdi .

IR alıcı devresinde kullandığımız SHARP firmasının GP1U52X IR alıcı modülü ,Tv’ lerin üzerinde bulunan ve IR el kumandasından gelen sinyalleri algılayıp bunları 38 Khz lik taşıyıcıdan süzerek saf kontrol datasını bırakan bir ünitedir .Kısaca tek bir foto transistor den ibaret değildir .Modül içinde bir adet IR foto transistor , 38 Khz lik bir band geçiren filitre kuvvetlendirici ,sinyal şekillendirici bulunur .Çıkışı TTL seviyesinde kontrol sinyalidir .Bu tip bir IR alıcı , IR kumandalı Tv üzerinde bulunabilir .Telefunken firmasının TK19 ‘nolu modülü piyasada sıkça bulunmaktadır.

Verici devresinin RB0…RB7 bacakları kontrol uçlarıdır .Bu uçları anahtarlar yardımı ile şase ile kısa devre edilirse , kısa devre ettiğimiz uç örneğin vericide RB0 ise alıcıda RB0 iletime geçer. Bıraktığımız anda alıcıya yeni bir kumanda sinyali gelene kadar ilgili bacak iletimde kalır . Kumanda sinyali giderken RA1 bacağına bağlı led yanar.

Devrenin kontrolü öncelikle verici ile başlanarak yapılamalıdır .Vericide Pic ‘i yerine takmadan LM555 entegresinin 4 ‘nolu bacağını +5 V ile birleştiririz . Bu durumda osilatör sürekli 38 Khz civarında bir sinyal üretir . Alıcıya da Pic takmadan +5V veririz . Voltmetre ile alıcı üzerindeki sharp modülünün 1 ‘nolu bacağı ile şase arasını okuruz .Alıcı ve verici birbirini gördüğü konumdayken vericiye voltaj verdiğimizde alıcıdaki voltmetre ile 0 yani şase , vericiye voltaj verilmediği zamanda ise +5V okumamız gerekir .Eğer bu şekilde bir kontrol sonucu voltmetrede bir değişiklik olmuyor ve voltmetre hep +5 voltta kalıyorsa vericiye voltaj verip P1 potansiyometresiyle oynayarak alıcıdaki voltmetre 0 volt yani şase görmeye çalışırız. Şaseyi gördüğümüz anda voltajı keseriz ve Pic leri yerine takarız ve uzaktan kumanda sistemimiz hazır hale gelir.

Kullandığımız PIC 16F84 ile de 38 KHz lik kontrol sinyalini üretebilirdik ama o zaman tek tip alıcı modülü hatta daha iyisi elimizdeki alıcı modülü için yazılımda frekans optimizasyonu yapmamız gerekirdi.Dışardan ayarlanabilir bir 38 Khz osilatörü kullanmak çok daha esnek bir yapı ortaya koyuyor .Böylece 38 Khz…40 Khz arası çalışan tüm IR modüllerini kullanabiliriz.

Pic bir CMOS entegresi olduğundan vericideki RB0…RB7 kontrol bacaklarını boşta bırakırsak hiçbir şeyi kontrol edemeyiz sorusu aklımıza geliyor bu pek böyle değil Pic içerinde yazılımla aktif hale gelebilen PULL_UP yani +5 volta çekme dirençleri bulunur .Bunlar yaklaşık 200K ile 300K ohm civarındadır. Bu devrede sadelik için bunları kullandım ama istenirse her RB0 bacağı ile +5 volt arasına 10Kdirenç bağlanabilir.

Devre Şeması


Resmi Büyütmek İçin Üzerine Tıklayın

Program Dosyası İçin TIKLAYIN http://www.edevreler.com/modules.php?name=News&file=article&sid=28

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın