Peristaltik Pompa Step Motor Kontrol Ünitesi

AMAÇ : Kimyaya yönelik deneysel çalışmaların çoğunda sıvıların belirlenen şartlarda, istenilen miktarlarda transferi ve karışımı gerekir. Belirli oranlarda, zaman bağımlı olarak sıvıların karıştırılması ve transferi için pompa kullanılır. Bu çalışmada kimyacılara ve ziraatçilere yönelik bir pompanın; çalışma prensipleri, tasarlanması, yapılması, mikroişlem ve pc bilgisayar programlanması amaçlandı. Şekil [1] 

POMPA: Pompa, sıvıları taşımak için kullanılan mekanik bir aygıttır. Bir pompa, sıvıyı düşük basınçtan yüksek basınca hareket ettirir ve bundan dolayı bir basınç farkı oluşturur. Peristaltik pompa; endüstiriyel kimyada sıvıların transferi ve karışımı için kullanılan pompadır. Bu çalışmada peristaltik pompanın çalışma prensipleri incelenerek, laboratuvar çalışmalarına yönelik deneysel amaçlı programlanabilir bir pompa tasarlanmıştır.   

Peristaltik pompa; step motor, sürücü ünitesi, mikro kontrol ünitesi, lastik hortum, ve sıkıştırma tekerleklerinden oluşur. Temel mantık, yuvarlak tekerleklerin motor tarafından belirlenen hızlarda döndürülerek, hortumun sıkıştırılması ve sıvının transferi yöntemine dayanır.  Genel anlamda pompanın tasarlanma aşamaları; elektronik, mekanik, PIC ve PC programramlaması olmak üzere 3 ana bölümden oluşur. Step motorların kontrolü ve bilgisayar bağlantısı için, PIC mikro kontrolcü kullanıldı. PIC Mikro kontrolcü, özel amaçlar doğrultusunda programlanabilen ve gerektiği zaman programları değiştirilebilen bir mikrochiptir. Bu mikrochip sayesinde, peristattik pompa istenen sürelerde, istenilen miktarda sıvıyı transfer etmek için gerekli olan kontrol komutlarını üretir. Tasarlanan Peristaltik pompa ölçüm sonuçlarına göre, belirlenen miktarlardaki sıvıyı PC bilgisayar aracılığı ile belirlenen şartlarda gerçekleştirir.


 

 

Şekil [1] Peristatlit Pompa Step Motor Sürücü Ünitesi

 

http://temagem.sdu.edu.tr/index.php?dosya=p8&tur=2

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın