PROJEKSİYON TV Nedir Çalışma Prensibi Ve Özellikleri

PROJEKSİYON TV

Çözünürlük:

Çözünürlük bir görüntüdeki görülen detayı ölçer. Bilgisayarlar içinçözülüm piksel adediyle ifade edilir ve ekranda yatay ve dikey olarak,ve şu da önemlidir ki projektörünüzün bilgisayar sisteminizinçözülümüyle uygun olması gerekir. VGA 640×480 çözülüm gerektirir,S-VGA800x600, XGA 1024×768. Standart 13” ekran Macintosh 640×480 çözülümkullanılır, fakat 17” Mac ekranın tam ekran göstermesi için 832x624gerekir. Mühendislik çalışma istasyonları daha yüksek çözülümlergerektirebilir. Bu sebep için
üç-tüp projektör sistemlerinin çözülümleri normalde scan oranınınaralığı olarak ifade edilir, kullanmakta bulunduğunuz çalışma istasyonuveya özel grafik kartınıza uyumlu kılabilmek için.

Video için, çözülüm bir test örneğinin üstünde her inçlik arada gözükençizgi adedi olarak ifade edilir.Video çözülüm ayrıntısı(yataybilgisayar çözülümüyle aynı değildir ve daha fazla projektörünelektronikleri tarafından tayin edilir, LCD panosundan hariç)bekleyebileceğiniz video kalitesinin kapsayıcı bir şekilde dolaylıdaolsa gösterir.

Parlaklık:

LCD projektörleri karşılaştırmaya başladığınızda parlaklığı ANSI LÜMENcinsinden bilmeye ihtiyacınız vardır. (geçerli takdir standardı, velütfen not edin ANSI olmayan terimlerle ifade edilen lümenlerkarşılaştırılamaz. Kabaca 600-800 ANSI lümen sınıfı 100” (203cmx152cm)ile 150” (295cmx221cm) diyagonal ekranda ışıklar kısıkken iyi çalışır,fakat daha büyük ekrana gittiğiniz zaman1000 ANSI lümene ihtiyaçvardır. Işıklı şartlarda projektörü kullanacaksanız 1500 ve dahafazlasını arayanız. En iyi şans için pazarlama elemanına sormanızgereken LCD projektörü size gösterirken sizin göreceğiniz şartlaraltında göstermesi.

Ağırlık ve hacim:

Küçük hacimle görüntü kalitesi arasında sık sık da olsa bir ticaribağlantı vardır. Eğer yaptığınız iş, projektörünüzle programınızı birziyaretten başkasına götürmesine bağlıysa, en iyi şansınız çok ince,kompak, bir cihaz olmalı. Fakat çok küçük cihazlar emsallerine göredaha pahalıdır. Cihazı kullanma sıklığı da önemlidir. Pahalı birmultimedia ürününün bir dolapta veya araba bagajında beklemesi uygundeğildir.Kimileri 3-4 kilogram ağırlığındaki bir LCD projektörün, fiyatve parlaklık açısından bakıldığında , hala kolay taşınabildiğini kararverir.Eğer projektörü bir şeyin üstüne koyacaksanız veya tavana monteedecekseniz hacmin önemi azalır.

Video kaynağınız:

S-video’mu göstermeniz gerekiyor yoksa sadece standart kompozit videomu? Üniteyi yurt dışına götürür müsünüz( ve nitekim PAL, NTSC veyaSECAM sinyallerini kabul etme yeteneği ve yurtdışındaki elektrik gücü)?Projektörünüzün videonuzun çözünürlüğü nedir? Daha yüksek videoçözülümü üreten projektörler, daha net ve temiz görüntü üretirler.
Yeni dijital video sistemlerine uygun video girişi birçokprojektörlerde vardır. Böylece DVD oynatıcılarına, dijital TValıcılarına ve VCR’lara direkt bağlantı yapılmaktadır. Önemli bir not:Herhangi bir projektör dijital TV sinyallerini gösterebilir.HDTVberraklığı avantajını kullanmak istiyorsanız, daha yüksek videoçözünürlüklü projektöre ihtiyacınız vardır.

Görüntü Oranı :

Dijital TV formatlarıyla daha da önem taşıyor, projektörünüzünkaynaktan aldığı görüntü oranını aynen göstermesi önemlidir. (4:33 16:9gibi). Bir çok bilgisayar ve video görüntüleri 4:3 .Fakat geniş ekranfilmleri ve HDTV formatları 16.9 kullanılır ve SXGA 4:3 ekrandagöstermesine rağmen, gerçekte 5:4 oranı kullanılır.

Lamba tipi:

Çoğu LCD projektörler UHP lamba kullanılır, buda çok beyaz bir ışıkverir ve faydalı ömrü de 750-2000 saattir(projektör modelinizedayanaraktan).6000 saatlik ampul de yapılmıştır. Günümüzde bazıcihazlar, ekonomi modu kullanarak, parlaklığı biraz kısarak, lambaömrünü % 50 arttırmaktadır. Tipik olaraktan aniden yanmazlar fakatyavaş yavaş donuklaşır, değiştirme zamanının geldiğinde cihazınız,uzunca bir süre uyarı verir.

Kontras Oranı:

Projektörünüzün üretebildiği en koyu siyah ile en parlak beyazınarasındaki farkı ölçer, önemli bir ayrıntıdır.Kontrast oranının fazlaolması tercih sebebi olmalıdır. Bir örnek vermek gerekirse 1200 ansilümenlik 100:1 kontrastlık cihazın görüntüsü, 1000 ansi lümenli 400:1kontrast oranlı bir cihazdan daha kötüdür. Kaç tane renge ihtiyacınızvar, bir zamanlar önemliydi, artık konu değil. Bütün LCD ve diğerprojektörler 16.7 milyon rengi kullanır.

Faydalı özellikler:

Ana özelliklerinin dışında düşünmek isteyeceğiniz LCD projektörünüzün içinde bulunması gerekenler:

“İntelligent Resizing Technology” Akıllı beden ayarlama teknolojisi(başka ismi “akıllı kompresyon” ve başka isimler) yüksek çözülümlübilgisayar görüntülerini düşük çözülümlü LCD ye aktarır. Bu işlem sade“kompresyondan” çok daha iyi çalışır, tüm görüntüyü çok yüksekkabullenilir pürüzsüz netlikte gösterir. Sadece bir adım yukarıgitmekle en iyi çalışır. 800×600 projektör kullanarak çok iyi 1024x768görüntüleri alabilirsiniz, fakat 1280×1024 fark edilebilir ise donuktur.

Direkt dijital video girişi: (dijital video çıkışı birbilgisayarla kullanıldığı zaman), projektörün görüntü kalitesiniarttırır dijital RGB analog RGB sinyaline çevirme ihtiyacını ortadankaldırmakla bunu da çoğu projektörler ve ekranlar kabullenir.
.Video hat doubler (veya scan doubleri) Dikey çözülüm adedini arttırırstandart 525- çizgiden 1,050 çizgiye. Her scan çizgisini tekrarlayarakbunu yapar, netice de daha berrak bir resim çıkar.

Önemli not: Çizgi doublingi bir projektörün çözülümünü etkilemez, genellikle çözülüm yatay terimlerle belirtilir.

Keyston Kontrol:

Düzlem kontrol, projektörün ekseninin ekranın orta ekseninden uzaktaolmasından kaynaklanan gör&uu

ml;ntünün yamuk şeklinde olması, yani pozisyondikdörtgen çarpıklığı düzeltir. Keystone kontrol düzeltmesi gerçek birartıdır, gerçi hemen hemen tüm projektörler en azından sabit düzelticifaktörü vardır, bu özellikte ekranın merkezinin altına projektörükoymanızı sağlar.

Motorlu zoom-focus: Cihaza yaklaşmadan uzaktan kumandayla odaklamanızı veya zoom yapmanızı sağlar.(en iyi incelik için)

Fare kontrolü: Kablosuz uzaktan kumandaylabilgisayarınızın f****ini çalıştırır. Eğer bilgisayarınızda USB farebağlayıcısı varsa USB uyumlu fareyi tanıyacaktır, bilgisayarınızıçalıştırdıktan sonra taksanız bile.

Ekran Çıkışı: Görüntü projektörden verilirken bilgisayar ekranınızı görmenizi sağlar.

Çoklu Girişler: Birden fazla bilgisayar veya video kaynağının aynı anda bağlanarak, isteğinize göre aralarından seçmenizi sağlar.

Ses yükseltici ve hoparlörler: Çoğu projektörlerin sessistemi vardır, fakat kalite farklı olabilir.Yinede (ekonomikte) hafifbir ses sistemi ilave etmek büyük guruplarla kullanırken, ve böyleşayet yaparsanız ses kaliteniz herhangi bir projektöre yerleşmişolandan çok daha iyi olur.

İnce Detaylara Dikkat Edelim :

Bazı karşılaştırmalar vardır ki, bir ayrıntı kağıdından bunları yapmakçok zordur(ve zaman zaman ayrıntıların ölçümleri aynı şeyler bazalınarak her zaman yapılmış olmayabilir) Gerçekte projektörü görmeyeihtiyacınız vardır.

Renk berraklığı: Kaç rengin haricinde ünite ince renk tonlarınınasıl ifade ediyor, mesela cilt tonlarını? Fotoğraflar veya videolar nekadar temiz?

Eşit ışıklandırma: Görüntüde sıcak noktalar var mı veya köşedenköşeye eşit temiz bir parlaklık mı var? Odaklanma ortadan kenara doğruistikrarlı mı?

Farklı Çözünürlük: Eğer 1024×768 projektörüyse, 800x600görüntüleri ne kadar iyidir? Herhangi bir çözülüm ticari faydaları sizeyarıyor mu? Tam tersi, 800×600 projektöre 1024×768 bağlayın ve sonucabakın.

Güvenirlik: Kritik bir sunum süresince projektör çalışacakmı?Üreticisinin iyi bir itibarı var mı?Uzun ömürlü bir lamba kullanıyormu? Garantisi nedir? UL listesinde midir?

Servis desteği: Bozulduğu zaman ne kadar süre projektörsüzkalabilirsin?Kritik bir toplantı olduğu zaman ve ihtiyaç duyarsanaldığın şirket destek verir mi?

CRT’ ye karşı LCD projektörler:

Bugün çok az tartışma var: Uygulaması ne olursa olsunmüşterilerinin çoğu LCD projektörlerini seçiyor.Genellikle LCDünitelerinin esas avantajları, maliyet servis desteği ve parlaklığı, veçok iyi görüntü sağlaması.Yinede CRT projektörleri ile daha iyisonuçlar sağlayabilir, şayet birden fazla çözülüme sahipbilgisayarlardan projektörü kullanırsanız. CRT’ler daha iyi videosağlar, çünkü daha iyi ve doğru renkli ve gri ton sunarlar. LCDprojektörleri kadar parlak olmasalar da CRT’ler gölgeler aydınlıklararasında çok daha geniş bir alan sunarlar. Bu sebeple söylendiğindendaha parlak görünürler.

alıntıdır…..

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın