LM317 kullanarak Fan Kontrol

LM317 kullanarak Fan Kontrol

Bu resimli bir LM317 regülatör dayalı, fanlar ve diğer birimler için bir değişken voltaj kontrol binası öğretici olduğunu. Verimli bir kolu çevirmek ile 1.25V dan 11.5V gerilim ayarlanmasını sağlar.


birçok laboratuvar malzemeleri ve diğer ekipmanlar buna dayalı – LM317T son derece yaygın pozitif gerilim regülatörü. Onun ayar pin ve yeryüzü arasındaki direnci (şimdiki muhalefet) ayarlayarak 35V kadar 1.25V arasında herhangi bir miktarda üretebilir.

Ilk, tek bir mutlak maksimum olarak akım 1,5 A işleyebilir LM317T iç devresi: Bir LM317T çalışırken akılda tutulması gereken iki önemli şey vardır. Daha fazla bu aşağıda.Ikincisi, bu ÖNEMLİ, LM317T doğrusal bir regülatör olmasıdır. Bu da düşük ve düşük ayarlanmış gerilim olarak üretilen fazla ısı ile, ısı olarak aşırı gerilim dağılır anlamına gelir.Sen-meli bir soğutucu ısı üretilir gondererek yeteneğine sahiptir regülatör üzerine monte var.

En çok taraftarları watt yaptıkları toplam çıkış verir – onlar 12 ile çarpın ki, amper onu bana verirsen. Senin soğutucu ZORUNLU güvenle regülatör tüm taraftarların toplam watt gondererek yeteneğine sahip olması. Soğutucular üst güçlerine de BIG alabilirsiniz. (Yayınlanan soğutucu derecelendirme konusunda dikkatli olun, çoğu battı, ama onlar 5W dağıtmak diyecekler ki güçlerde ise ortam üzerinde 20 veya 30 dereceye kadar ısı olacaktır.)

Burada akılda tutulması gereken son bir şey; daha az tork sahip dolayı, daha düşük bir voltaj çalışmasını yaparken fanlar daha amper çekin. Örneğin, bir Panaflo 120mm H1A tam 12V 0,6 A çeker. Ancak, 6V de, o Sen, regülatör bağlı her bir fan (genellikle 6V gerçekleşir) mümkün olan en yüksek akım hesaba ve 1.5A sınırının altında tutmak emin olmak gerekir 0.85 A. yakınına çekti.

Eğer akım 1.5A fazla ihtiyacınız varsa ve bir soğutucu yeterli watt (eski müzik seti ve amplifikatörler büyük soğutucular, btw bulmak için çok uygundur) işlemek için büyük varsa, 3 A kadar puan ve bir LM350 kullanabilirsiniz Diğer tüm açılardan LM317 ile aynıdır. LM338 ve de uyumlu A. 5 kadar derecelendirilmiştir


Kez size, regülatör üzerinde çalıştırmak için gidiyoruz kaç hayranları ve ne kadar büyük ihtiyaç duyduğunuz bir soğutucu, sen parçaları toplama başlayabilirsiniz karar verdim:

  • Soğutucu (Bunu benim CPU soğutucu üzerinde küçük 60mm Panaflo sürüş olduğundan küçük bir 3W, burada lavabo kullanıyorum.)
  • Regülatör kendisi. LM317/350/338s ambalaj çeşitli gelir, ben TO-220 paket kullanmanızı öneririm, en yaygındır. (Ayrıca, paket olabilir TO-3 bulabilirsiniz ki çok daha büyük ve daha ağır ve farklı bir bacak yapısı vardır, ama ısı daha iyi dağılır).
  • A 1KΩ (kiloohm) direnç. Bu gibi güvenli bir şekilde bu kadar küçük 1 / 8 olarak watt alabilirim, 100’den fazla microamps onu geçiyor zorunda kalmayacaksınız. Ancak, ben 1 / 4 watt öneririz.
  • A 0.1 μF (microfarad, bazen de MFD denir) seramik kondansatör. Bu gelen güç yol boyunca devam edecek ve regülatör girmeden önce herhangi dalgaların düzlemek.Ayrıca mika, yekpare veya kondansatör unpolarized başka türlü kullanabilirsiniz.
  • A 1 μF polarize alüminyum veya tantal kapasitör. Bu, çıkış neden genelinde devam edecek ve size çıktı ayarlamak pürüzsüz bir tampon etkisi verir. 10 uF fazla şey muhtemelen overkill olmasına rağmen size, büyük bir tampon isterseniz büyük kapasitörler kullanabilirsiniz.
  • Heatsink yapıştırmak / bileşik – Bu bir CPU gibi bir GEREĞİ olduğunu. Ben burada, ama ucuz çinko silikon malzeme kullanılarak kulüpler ince’s CPU ya da diğer hamur itibaren artık Arctic Silver var.
  • Bir 10KΩ potansiyometre veya reosta – Bu çıkış gerilimi ayarlamak için düğme olacaktır. Yine, güvenli bir şekilde burada 1 / 8 watt aşağı gidebilir, ama 1 / 4 watt öneririz.
  • Sonunda, bir tahta üzerine monte etmek.

Bir kez monte LM317 ve çıkış voltajı 1.25V x (1 + R2/R1) eşittir. Bunu 12V besliyorsun beri 1K 10K bir R2 (potansiyometre) ve R1 (direnç) bizi LM317 (1.25V minimum, maksimum 11.5V) tam mümkün aralığı verecektir.



Öncelikle, regülatör geri gres. ama, soğutucu ve regülatör,-out iyi sıkmak küçük bir nebze arasında çatlakların doldurmak için yeterli koymak overkill gitme – Bu güzel bir CPU yağlama benziyor.

Ardından, vida veya soğutucu üzerinde klip ve yönetim kuruluna lehimleyin. Eğer bir şekilde ve soğutucu düzgün desteklendiğinden emin olmak için çalışmalısınız bend etmez rip regülatör çıkışı; sizin soğutucu PCB lehim için iğne varsa, bu kullandığınızdan emin olun.

Uyarı: sekmesi pin gerilimi çıkış bağlanmıştır. yangın patlayabilir / catch on / yarım DO çatlak ve / veya bir regülatör mavi duman izlerken bir PSU keyfini sen değil sürece zemin, soğutucu.


Sonra, üzerinde direnç neden bir viraj ve geriye, yani iki slot sığar.

regülatör önünde Mount doğrudan. Bu gerilim çıkışı ve ayar pimleri arasında iletişime geçmek gerekiyor – bu pin 1 ve 2 vardır. (Size dönük altındaki metal ile pimleri ile regülatör tutarsanız, soldan pimleri doğru ayarı, voltaj çıkışı, ve gerilim içinde bulunduğunuz)

(Yeşil hat üzerinde resmi çizilmiş birlikte) regülatör pimleri ve direnç pinler arasındaki lehim lekeler çizin.



Gelecek, potansiyometre / reosta eklenecektir iki telleri bağlamak.

Bir tel daha sonra eklemek zemin, gidecek. Diğer tel direnç birlikte ayar pin iletişime geçmek gerekiyor. Benim önerim, direnç aşağıda bir tel doğru koymak ve iki delik altında diğer tel alınır.

potansiyometre tel dahil pin ayar pimleri ve direnç arasında lehim blob uzatın. (Üstte açıklamalı resme bakın.)

En Ancak, üç olacak; potansiyometresi Eğer / reosta bu kullanım, iki yol vardır. Bu durumda, orta yol ve ya dış olanları kullanın. (Yer veya başka artık bağlantı etmeyin, ben ve o keserek öneririz / veya bitti taping.)


Gelecek, çıkış kondansatör takın. Bu yere pin çıkış gerilimi bağlanmak gerekiyor.

Bu kondansatör polarize – bu doğru odaklı olmak zorundadır. (Yanlış takılmış, o, en iyi durumda çalışmaz olacak ve / kötü durumda patlayabilir aşırı ısınma.) En çok polarize kapasitörler kendi paket / koli üzerinde işaretlenmiş olumsuz yol var; kurşun yere gitmeli.

Ben neden tam olarak potansiyometre telleri ile paralel oturup, böylece regülatör ortasında, ön sağ içinde anlaşmazlık öneririz.

, Çıkış voltajı pin ve kondansatör arasında lehim blob’ları çizin ve potansiyometre topraklama kablosu kondansatörün toprak pimi bağlayın. (Üstte açıklamalı resme bakın.)


Nihayet, giriş kondansatör takın. Bu yere iğne giriş geriliminden iletişime geçmek gerekiyor.

Bu kondansatör polarize değildir – bu şekilde prize takılı olursa olsun çalışacak

Ben diğer tarafında ve regülatör üzerindeki pin uyumlu çıktı kondansatör, paralel üzerine yapışmasını öneririz.

, Giriş gerilimi pin ve kondansatör arasında lehim blob’ları Beraberlik ve kondansatör için toprak hattı genişletmek. (Üstte açıklamalı resme bakın.)


inşaatın son bölümünde fan ve takmak için güç kaynağı için kartın alt tarafına molex fişlerini takmak etmektir. Güç kaynağı 12V hattı (genellikle sarı veya mavi, kırmızı ASLA) seramik kap yakın regülatörün giriş pin, takmanız gerekir; fan çıkış ortasında çıkış pini takmanız gerekir. Hem zemin altındaki toprak hattı takın gerekir (12V tel yakın orta siyah tel çekmek) yol açar.

Posted in Genel.