Jeotermal enerji Nedir Dünya nın ısısından eldeedilen enerji

JEOTERMAL ENERJİ

Enerji Kaynakları:

Jeotermal enerji, Dünya’nın ısısından eldeedilen enerjidir. Jeotermal sözcüğü “yer” ve “ısı” anlamındaki Yunanca ikisözcükten üretilmiştir. Bilim adamları, jeotermal ısının nereden kaynaklandığı,yeryüzüne çıkan buharın nasıl oluştuğu konusunda henüz tam bir görüş birliğinevaramamışlardır. Büyük bir olasılıkla bu ısının kaynağı , Dünya’nınderinliklerindeki “magma” denilen erimiş kayaç kütlesidir. Yüzeye püskürenbuharın da, yüzeyden derinlere sızan yağmur sularının, bu kızgın magmabölgesinde ısınıp buharlaşması sonucunda oluştuğu sanılmaktadır. Bu ısıdan,İzlanda ve Japonya’da olduğu gibi, evlerin, hamamların ve seralarınısıtılmasında yararlanılabilir. Elektrik enerjisi üretiminde de, üreteçlerebağlı buhar türbinlerinin çalıştırılmasıyla jeotermal enerji kullanılabilir.İlk jeotermal enerji santralı 1931’de İtalya’daki Larderello’da kuruldu. BugünLarderello’da toplam gücü 351 megawatt olan ve yaklaşık 600 bin nüfuslu birkenti beslemeye yeterli elektrik üreten bir grup jeotermal enerji santralıbulunmaktadır. Ucuz enerji çağından pahalı enerji çağına girilirken ömrü sonderece kısıtlı olan konvansiyonel enerji kaynaklarının, bir gün tükenebileceğidüşünülmeye başlanmıştır. Bu nedenle, hızla artan nüfusun ve teknolojikyeniliklere bağlı olarak gelişen endüstrinin enerji gereksinimi karşısında,konvansiyonel enerji kaynaklarının yerine geçebilecek, yeni ve yenilenebilirdoğal kaynakların araştırılması bulunması ve bunlardan yararlanılması konusundabüyük bir arayış içine girilmiştir.

Dünyadaki enerji kaynakları fosil kaynaklar(kömür, petrol, doğal gaz, turba, petrollü, kaynaklar, vb.) yenilenebilirkaynaklar (hidrolik, biyomas, jeotermal, jeotermal gradyan, rüzgar, gelgit,dalga, vb.) olmak üzere iki bölüme ayrılabilir. Bunlardan yenilenebilirkaynaklar grubuna giren Jeotermal Enerji, önemli bir

yertutmaktadır.

Yerkabuğuiçerisinde hazne kayalarda bulunan, basınç altında aşırı derecede ısınmışsuların enerjisidir. Ekonomik önemdeki jeotermal enerji birikimi, 40°C-380°C arasında olup, 3000 m ‘ye kadar olanderinliklerde geçirimsiz kayalar altında yer alan, geçirimli hazne kayalariçinde bulunmaktadır. Şimdiye kadar üç çeşit jeotermal sistemin varlığısaptanmıştır. Sıcak kuru kaya sistemi, sıcak su sistemi, kuru bahar sistemi.

Sıcak Su Sistemi:

Yeryüzünde sıcak su esaslı sistemler Buharesaslı sistemlerden yirmi kat daha fazla bulunmaktadır. Sıcak su sisteminde,derindeki hazne kaya içerisinde, basınç altında, yüksek sıcaklıkta, erimişkimyasal madde bakımından çok zengin, farklı kimyasal özelliklerde sularbulunmaktadır. Bu tür sistemlerden sondajlarla yeryüzüne çıkarılan sıcaksu+buhar karışımından elde edilen buhardan, elektrik enerjisi üretilmekte,buharı alınmış sıcak su ise atılmaktadır.

Kuru Bahar Sistemi:

Buhar esaslı sistemler , sıcak su esaslısistemlerden farklı olarak, çok fazla ısınmış, nem miktarı az, sıcaklığı yüksekbuhar üretirler. Bu tür buhar, bir enerji kaynağı olarak doğrudan jeotermalsantrallere gönderilerek elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Bir bakımabunlar yerkabuğu üzerinde oluşmuş, birer doğal nükleer reaktör olarak kabuledilir.

Sıcak kuru kayasistemleri:

Yerküremizde özellikle genç, aktif volkanikkuşaklarda, jeotermal gradyanın çok yüksek olduğu bölgelerde, sıcak suiçermeyen yüksek sıcaklığa sahip kızgın, kuru kayalar bulunmaktadır. Bu türsistemlere soğuk su basılarak sıcak su+ buhar karışımı alınmakta ve bu, birenerji kaynağı olarak kullanılmaktadır

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın