İnverterden Servoya Dönüşüm

İnverterden Servoya Dönüşüm
Genelde servo inverterden daha üstün performans koşullarına sahiptir. Bu yüzden inverterden servo sisteme geçilmek istenildiğinde kullanımda çok büyük sorunlar oluşmaz. Ancak aşağıdaki konular ihmal edilmemelidir.
Mekanik boşluklar
Servo ile inverter karşılaştırıldığında, servosürücü yaklaşık iki kat daha fazla torka sahiptir. Bu yüzden, eğer makinenin yapısı kırılgansa, başlatma ve durdurma zamanlarında titreşim oluşur. Bu durumda mekanizmaya ek olarak sağlamlaştırıcı parçalar koyulma ya da servonun kazancı, hassaslığı azaltılmalıdır.

Yükün boyutu
Servo ile inverter karşılaştırıldığında yükün kalkış ataletine karşı servo daha hassas bir yapıya sahiptir. Yük kısmındaki dönme momenti, motor kısmındaki döndürme momentinden çok daha fazla olduğu durumlarda sistemin kontrolü kararsız hâle gelir

Yük kısmındaki moment motor kısmındaki momentten 5-10 kez daha geniş olması durumunda kararsız bir durum ortaya çıkacaktır.
Seçim yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta servonun kapasitesinin yüklü sistemin kapasitesi ile uyumlu olmasıdır.

Motor milindeki titreşim
Eğer mekanik titreşim motora bağlı yükte oluşursa, motor milinde sorunlara yol açabilir. Özellikle motor miline takılı enkoder bu titreşimden etkilenir. Bu yüzden titreşim ölçütlerinin minimum düzeye çekilmesi gerekir.

Hız azaltma mekanizmasındaki sapma
Hız azaltan mekanizmanın kullanımında; mekanizmanın çalışma süresinin ölçülmesi gerekir. Buna örnek olarak kayışlı sistemlerdeki sapmadan kaçınmak için kayışın dönme süresinin ölçülmesi verilebilir.

Kabloların uzunluğu
İnverterde kablo uzunluğu en fazla 500m servoda ise sinyal kontrolü yapıldığı için bu uzunluk kısalacaktır. Yaklaşık 50 m’dir.

Posted in Genel.