FEN ADAMLARININ GRUPLANDIRILMASI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

FEN ADAMLARININ GRUPLANDIRILMASI

1. GRUP En az 3 veya 4 yıl yüksek teknik öğrenim görenler.

2. GRUP

Enaz 2 yüksek teknik öğrenim görenler ile ortaokuldan sonra en az 4 veya 5 yılmesleki ve teknik öğrenim görenler. 3. GRUP En az lisedengi mesleki ve teknik öğrenim görenler, lise mezunu olup bir öğrenim yılısüreyle Bakanlıkların açmış olduğu kursları başarı ile tamamlamış olanlar ile3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu’nun öngördüğü eğitim sonucuustalık belgesi alanlar.

ELEKTRİKLE İLGİLİ FEN ADAMLARININ GÖREV,YETKİ. VE SORUMLULUKLARI

1. Grup
a) (Değişik bent: R,G,: 03.02,1 990/20422’de Yayımlanan Yönetmelik) Elektrik içtesisi plan, proje, resim ve hesaplarının hazırlanması ve imzalanması. Bağlantıgücü 50 KW’a kadar olan binaların elektrik iç tesisleri,
b) Elektrik iç tesisi yapım işleri:
Bağlantı gücü 1 50 Kw, 400 Volta kadar tesisler,
c) İşletme ve bakim işleri:
Bağlantı gücü 1500 KW’a kadar (35 KV dahil) tesisler,
d) Muayene ve kabul isleri:
Kendileri tarafından yapılan tesislerin bakim, muayene, bağlantı ve kabulü içingerekli islerin tamamlanması,
2. Grup
a) (Değişik bent: R,G,: 03.02,1 990/20422’de Yayımlanan Yönetmelik) Elektrik içtesisi plan, proje, resim ve hesaplarının hazırlanması ve imzalanması ,Bağlantı gücü 30 KW’a kadar olan binaların elektrik iç tesisleri,
b) Elektrik iç tesis yapım işleri:
Bağlantı gücü 1 25 KW, 400 Volta kadar tesisler,
c) İşletme ve bakim işleri:
Bağlantı gücü 1000 KW’a kadar (35 KV dahil) tesisler,
d) Muayene ve kabul işleri:
Kendileri tarafından yapılan tesislerin bakim, muayene, bağlantı ve kabulü içingerekli işlerin tamamlanması,
a) (Değişik bent: R.G.: 03,02.1 990/20422’de Yayımlanan Yönetmelik)Elektrik içtesisi plan, proje, resim ve hesaplarının hazırlanması ve imzalanması
3. Grup.
a) (Degisik bent: R,G.: 03.02.1 990/20422’de Yayımlanan Yönetmelik)Elektrik içtesisi plan, proje, resim ve hesaplarının hazırlanması ve imzalanması Bağlantıgücü 16 KW’a kadar olan binaların elektrik iç tesisleri,
b) Elektrik iç tesisi yapım isleri:
Bağlantı gücü 75 KW, 400 Volta kadar tesisler,
c) İşletme ve bakım işleri:
Bağlantı gücü 500 KW, 400 Volta kadar tesisler,
d) Muayene ve kabul işleri:
Kendileri tarafından yapılan tesislerin bakim, muayene, bağlantı ve kabulü içingerekli islerin tamamlanması işlerinde yetkilidirler.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
SORUMLULUK VE CEZA HÜKÜMLERi

SORUMLULUK
MADDE 5 – Fen adamları, ilgili idarelere karşı yönetmelikte belirlenen
yetkilerine ve ihtisas ve iştigal konularına göre, aldıkları islerin
yürürlükteki Kanuna, imar planına, yönetmeliğe, ruhsat ve eki projelerine, TürkStandartlarına, Teknik Şartnamelere, is Güvenliği Tüzüğüne, ilgili tüm
mevzuat hükümlerine, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olarak
tamamlanmasından yükümlü ve sorumludurlar.
Fen adamları, tesisatın sağlamlığından, niteliklerinden, usulsüz ve tekniğeaykırı yapılmış olmasından doğacak zararlardan ayrıca sorumludurlar.
CEZA
MADDE 6 – Bu Yönetmelikte belirtilen fen adamlarının 5 inci maddede hükmebağlanan sorumlulukları yerine getirmemeleri halinde veya kendi kusurlarınedeniyle, hasara, hatalı veya yanlış uygulamaya neden oldukları tespitedildiğinde kendilerine yazılı uyarıda bulunur.
Bu hatalı uygulamaların tekrarı durumunda 3194 sayılı imar Kanununun cezahükümleri ile Türk Ceza Kanunu’ nun İlgili hükümleri uygulanır.
BEŞİNCİ BÖLÜM
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
BAĞLANTI GÜCÜ

MADDE 7 – Bağlantı gücü, yetkili elektrikçilerin yetki sınırlarının
belirlenmesinde en önemli faktör olup, abonenin bir şebekeye veya Şebekebölümüne bağlı elektrikle çalışan tüm cihazlarının toplam gücüdür.
Bağlantı gücü, aydınlatma ve kuvvet güçlerinin toplamı olarak hesaplanır.
Yetki sınırının belirlenmesinde, elektrik şebekesinden beslenecek her
yapının tamamının bağlantı gücü hesaplanır. Yapıda asansör varsa, asansörünçekeceği güç, şebekeye bağlantı gücünden çıkartılarak yetki siniri belirlenir.
Tesis isleri komple bir iş sayılır. Yetki sinirinin belirlenmesinde her biryapının daireleri ve bölümleri ayrı ayrı göz önüne alınarak ayrı is birimleriolarak kabul edilemez.

AYDINLATMA GÜCÜ
MADDE 8 – Aydınlatma gücü, aydınlatılacak yerin mi si (metre karesi) için en az12 W. göz önüne alınarak hesaplanacak güçtür. 10 Amperden daha küçük akımlıprizlerin güçleri bu değerin içindedir.

Aydınlatma Alanının Hesaplanmasında:
a)Yapının her katının ayrı ayrı dış boyutlarına göre (Balkon, aydınlık ve antredahil) bulunan alanların toplamı esas alınır.

b) Bahçe aydınlatmasıgibi çeşitli aydınlatma türlerinde bu alan,
projesinde belirtilen yüzey olarak göz önüne alınır.

KUVVET GÜCÜ
MADDE 9-10 Amperden büyük her türlü bir fazlı ve üç fazlı prizlerin güçleri ilekalorifer, asansör, sıhhi tesisler, sanayi tesisleri ve diğer bütün tesislerdebulunan her türlü elektrik aygıtlarının pla
kalarında yazılı güçlerdir.
ASANSÖR İŞLEİRİ SORUMLULUĞU
MADDE 10 – Elektrik tesisatçıları her türlü asansör tesisatı ile ilgilisorumluluğu yüklenemezler.
Sicil
MADDE 11 – Belediye ve mücavir alan sınırları içinde bu Yönetmelikte bahsigeçen hizmetlerde faaliyette bulunan veya bulunmak isteyen fen adamlarınınsicilleri belediyelerin sicil bürolarınca tutulur ve bu sicillerin birerkopyaları her yıl sonunda o ilin Bayındırlık ve iskan Müdürlüğüne gönderilir.Belediye ve mücavir alan sınırları dışındaki yerlerde görev yapacak fenadamlarının sicillerinin tutulması, o ilin Bayındırlık ve iskan Müdürlüğüneaittir.
Sicil fişleri yapının, yapı ruhsatı alınmasından, bitim ine. (oturma iznininalınmasına) dek geçecek süreyi, bu süre içindeki faaliyetlerin hepsini içinealır. Sicillerin tutulmasında yapılardaki teknik uygulama sorumlusunun sicilleilgili olarak bildireceği görüş ve kanaatler esas alınır.
MADDE 12 – Bu Yönetmelikte yer almayan konularda 04.11.1984 tarih, 18565 (sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Elektrik iç Tesisleri Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.
YÜRÜRLÜKTEN kaldırılan HÜKÜMLER
MADDE 13 – Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile, 08.08.1983 tarih, 18129sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Elektrik Tesisatçıları Hakkında Yönetmeliğin17, 18, 19, 20, 21 ve 22 inci maddeleri yürürlükten kalkar.

ALTINCI BÖLÜM Geçici MADDE, YÜRÜRLÜK, YÜRÜTME

Geçici MADDE – Bu Yönetmeliğinyürürlüğe girmesinden önceki mevzuata göre ilgili idareye karşı mesuliyetderuhte etmiş olan fen adamları, bu islerin mesuliyetini is bitimine kadardevam ettirmeye yetkilidir. YÜRÜRLÜK
MADDE 14 – Bu YÖNETMELiK Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihte yürürlüğe girer.
YÜRÜTME
MADDE 15 – Bu Yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Bakanı ile Bayındırlık veiskan Bakanı yürütür.

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın