Rüzgar enerjisi Rüzgar türbini Nedir Çalışma Şekli

Rüzgar türbini esas olarak, rüzgar itkisiyledönen bir pervaneye bağlı bir ‘alternatör’den oluşur. Alternatördekibir mıknatıs (rotor), içinde döndüğü sarımda (stator) bir elektrikgerilimi oluşturur ve sonuç olarak, bu iletken sarımda elektrik akımıoluşur. Daha sonra bu elektriğin gerilim ve akım düzeyi, trafo gibiaraçlarla arzu edilen düzeylere ayarlanır. Dolayısıyla bir rüzgartürbini; pervane, buna bağlı bir alternatör ve ardından gelen, voltajve akım düzenleyici veya dönüştürücülerinden oluşur.

Aşağıdaki şekilde, elektrik gereksinimini yenilenebilir enerjikaynaklarından sağlamayı amaçlayan bir konut sisteminin çizimisunuluyor. Sistemde rüzgar türbinine ek olarak bir güneş paneliyle birküçük ‘su jeneratörü’ de var. Talebi, su jeneratörüne ek olarak;güneşli ve rüzgarsız havalarda güneş paneli, kapalı ve rüzgarlıhavalarda rüzgar türbini sağlıyor. Bunların üçünün de yeterli olmadığızamanlar için, sistemde bir de, örneğin benzin veya mazotla çalışan’motor-jeneratör’ bulunuyor.


Rüzgar türbininin gücü; rüzgarın hızına, pervanelerdeki pala sayısına,palaların uzunluğuna ve geometrisine bağlıdır. Rüzgara engel olacakyapılardan uzak bir yerde ve rüzgar hızının yüksek olacağıyüksekliklerde konumlandırılması gerekir.

kaynak:tübitak

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın