Projektör Nedir ?

Projektör:  belirli bir yöntemde ışık demetinin yaşlaşık paralelışınlarını etkili bir şekilde göstererek yansıtan ve genellikleçevresinde döndürülülebilir olarak tasarlanmış bir aygıttır.

Projektörler ilk olarak Birinci ve İkinci Dünya savaşında yapay ayışığı yaratarak gece saldırısı fırsatlarını artırmak için kullanıldı.Yapay ay ışığı tarihçi ve tank teoristi Gen. J.F.C. Fuller tarafından icad edildi.

Jeneratörler yaygın bir şekilde 2. Dünya Savaşı boyunca geceleri hava bombardımanı baskınlarına karşı savunma olarak kullanıldı. Yeni teknoloji olan radarlar yalnız erken uyarı amacıyla kullanılıyordu, uçaksavarsilahları görsel olarak hedefi saptayabilme ihitiyacı duyuyordu, hedefisaptayabilmek için jenaratörler gökyüzünde uçakları aydınlatıyorböylece silahlar onları görebiliyordu, ayrıca kuvvetli ışıklarbombacıların görme alanlarını iki misli kısıtlıyordu.

İkinci Dünya Savaşında projektörlere General Electric’in 1942-A projektörleri dahil oldu. Bu projektör 152 cm’lik çaptaki lambası ile 800,000,000 kandela üretebiliyordu. 45 ile 56 kilometreye kadar doğrudan görünürlük kabiliyeti vardı ve 15KW jeneratörle çalışıyordu.

Son zamanlarda jeneratörler sıklıkla reklamcılıkta kullanılmakta, örneğin otomobilsatıcıları; ışık ışınları geniş alanlarada görünebilir ve (en azındanteoiride) ilgilenen insanlar jeneratör ışıklarını satıcıların vemağazaların ışınlarını takip ederek ışığın kaynağı olan mağazaları vesatıcıları bulabilirler. Hem de film prömiyerlerinde kullanıldı; dalgalanan jenaratörler ışınları 20th Century Fox movie studio‘nun logosunda tasarımsal öğeler olarak halen görülmektedir.

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın