Paralel port için röle sürücü devresi

Paralel port için röle sürücü devresi Paralel port ile 12 Voltluk RÖLE çalistiracagiz. Bu 12 voltrluk röle ilede daha büyük yükleri (elektrik süpürgesi,televizyon,radyo,elektrik motoru vb…) kontrol edebileceğiz.

Bu devremizde kullanacagimiz malzemeler sunlardir;

4.7K Direnç (R1)
BC547 Transistör
1N4007 Diod (D1)
12Volt 10A-250v Röle
Board (Delikli montaj plakasi)

Bir NPN transistörün BEYZ, EMITÖR, KOLLEKTÖR adinda üç tane bacagi vardir. 
Devrede kullanacagimiz NPN tipi Bi-Polar transistördür. Uzun süre transistörler ile çalismadiysaniz, hangi bacaginin beyz, hangisinin emitör oldugunu bulmak kolay olmayacaktir. Bunun için size BC547 NPN tip transistörünün baglanti seklini ve alttan baktiginizda hangi bacaginin hangi uç oldugunu sekilde gösteriyorum.

Yine de dikkatli baglamanizi öneriyorum çünkü bacaklarina göndereceginiz yanlis voltaj ile transistörü bozabilirsiniz. 

Bu devrede kulanacagimiz diger devre elemani da diodtur. Diod genel anlamda sadece bir yönde akim geçiren bir devre elemanidir. Anot (A) ve Katod (K) olarak iki elektrodu vardir. Anoda ARTI (+) , Katoda EKSI (-) gelecek sekilde (dogru polarma) diyoda gerilim verildiginde akim geçirir. Diger durumda ( ters polarize ) ise akim geçirmez. Led diodlar ise dogru polarma altinda uçlarina uygulanan gerilimle dogru orantili isik yayan bir elemandir. Diodun simgesindeki üçgenin çizgili kismi katot (-) kutbunu gösterir. Diodu baglamadan önce hangi yönde akim geçirdigini voltmetrenizle ölçün. Ters takmaniz devrenizin çalismamasina yol açabilir.

Ihtiyacimiz olan tek bir sey kaldi o da 12 Volt. Bildiginiz gibi paralel port üzerinde +5Volt akim var. Fakat bilgisayarin güç saglayici adaptörü bize + 12 Voltu sunmaktadir. Resimdeki hard disk güç kablosunda, sari renkli kablo üzerinde +12 Volt elektrik vardir. Tahmin edeceginiz gibi bunun için bilgisayarinizin içini açmaniz gerekmektedir. Bu karar tamamiyle size kalmis. Isterseniz harici 12 Voltluk bir adaptör de kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta +12 Voltu devreye bagladiktan sonra, toprak için gereken kisma – 12 Volt baglamamaniz. Böyle bir baglanti hatasi az önce bahsettigim transistör patlamasina yol açabilir.


Simdi devrenin nasil çalistigina bakalim;

+12 Voltluk akim rölenin ayaklarindan birine gidecektir. Akim, rölenin diger bacagindan topraga ulasamadigi için röle aktif hale geçmeyecektir. Transistör data pininden gelen +5Volt sayesinde tetiklenecek ve kollektör-emitör (CE) iletime geçecektir. Dolayisi ile rölenin ucu topraga ulasabilecek ve aktif hale geçecektir. D1 diodu, yüksek voltaja karsi portunuzu koruma amaçlidir. Rölemizi açip kapatmak için Visual Basic kullanacagiz. Kullanmamiz gereken komut yine OUT komudu.

Paralel portun 2 numarali bacaginin yani DATA portunun 0. pininin lojik degerini "1" yapmak için kullanmamiz gereken OUT komudu asagidaki parametreleri içermelidir.

OUT &h378,1

Buradaki &h378 paralel portumun BASE adresinin HEX degeri. Özellikle adreslemelerde kullanilan HEX sayi alfabesini daha ileride anlatacagim. Ikinci kullandigim parametre olan "1" ise paralel porta "00000001" degerini gönderir. Böylece 8 tane DATA pininden ilkinin (DATA0) lojik degeri "1" olur. Örnegin DATA0 yerine DATA3 ‘ü kullanmak iteseydik porta "00001000" degerine 10 luk sayi sisteminde karsilik gelen "8" degerini göndermemiz gerekirdi.

Bu komut sayesinde DATA pininin lojik degeri "1" oldugu sürece RÖLE aktif halde kalacaktir. RÖLE ‘yi tekrar pasif hale getirmek için röleyi bagladigimiz data pinin lojik degerini "0" yapmaliyiz. Bunun için,

OUT &h378,0

komudunu kullanabiliriz.

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın