OSİLASKOP Nedir tanımı ve Açıklaması

OSİLASKOP

Elektriksel işaretlerin ölçülüp degerlendirilmesinde kullanılan aletleriçinde en geniş olcum olanaklarına sahip olan osilaskopcihazıdır.İşaretin dalga şeklinin, frekansının ve genliğinin aynı andabelirlenebilmesini sağlar.
Çalışması, hareket halindekielektronların yorungelerinin bir elektrik alan içerisinden geçerkensapmaları temel prensibine dayanir. Katod isin tupundeki saptirmaplakalari adi verilen duzlemsel levhalara uygun potansiyellerdegerilimler uygulanarak olusturulan elektrik alanlar, plakalar arasindangecen elektronlari (elektron demetini) saptirarak fosfor ekranacarptigi noktanin yerini degistirir. Bu noktanin konumu saptirmaplakalarina uygulanan gerilimin ani degeri ve dalga sekline bagliolarak degisecek ve ekranda isikli bir cizgi olusacaktir.
Osiloskop calistirildiktansonra bir kac dakika isinmasi beklenir. Bu esnada timebasekomutatorunun ortalarda bir konumda (ornegin5mS/div) olmasi iyi olur.Eger bu surenin sonunda ekranda isikli cizgi belirmediyse; · Parlaklik(Intensity) potansiyometresi yeterince acik degildir. Saat yonune tamturunun 3/4 u kadar cevrilmelidir. Çizgi belirdikten sonra parlaklikyine bu dugme yardimi ile istenilen sekilde ayarlanabilir. Hala cizgibelirmediyse;
Xpos ve Ypos dugmeleri ileoynanarak cizgi ekran uzerine dusurulmeye calisilir. Sonuc olumsuzsaAT/NORM TRIGGER anahtari AT konumuna getirilir ve yukaridaki islemlertekrarlanir.
· Isikli cizginin parlakligi ayarlandiktan sonra gerekiyorsa netligi de FOCUS dugmesi yardimiyla saglanir.
Isikli cizgi ekrandabelirdikten sonra Y INPUT girisine (osiloskop cokkanalli ise Y1girisine) bir prob takilir. Gunumuzde butun problarda BNC tipikonnektorler (fisler) kullanilmaktadir. Bu fisler yerlerineoturtulduktan sonra dis taraflarindaki hareketli kisim saat yonunde birmiktar cevrilerek kilitlenir. Problar X1, X10 ve X100 olmak uzerebirkac cesittir. Bir prob uzerindeki bir anahtar yardimi ile hem X1 hemde X10 ozelligi gosterebilir. X1 tipi problarda olculen isaret oldugugibi osiloskoba uygulanir. X10 ve X100 tipleri ise sirasiyla isareti 10ve 100 kez zayiflatip osiloskoba gonderir. X10 veya X100 tipi bir probkullanilmadan once asagidaki sekilde kompanze edilmelidir.
Prob, osiloskop uzerindekikare dalga uretecine baglanir ve uzerindeki ayar vidasi, ekrandakoseleri duzgun bir kare dalga gorulene kadar cevrilir. Bu islemdensonra hatasiz bir olcum yapmak mumkundur. X1 tipi problarin bu islemeihtiyaci yoktur

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın