Kısa Devre Korumalı Ayarlı Regüleli Gerilim Kaynağı Elektronik ve Baskı Devresi

Kısa Devre Korumalı Ayarlı Regüleli Gerilim Kaynağı

Devre P1 potansiyemetre yardımı ile , sürekli ayarlı bir gerilimkaynağı olarak kullanılabildiği gibi , P1 yerine Rx direnci takılarak ,bir sabit gerilim kaynağı olarak ta kullanılır. Rx direnci hesapla yadadeneme ile bulunacak bir sabit direnç olabildiği gibi 10k Ohm değerindebir trimpot da olabilir.
Kısa Devre Koruma :

Kısa devre koruma iki diyot ile yapılır. ( D5,D6 ) Çıkış kısa devreedildiğinde D5 diyotu iletime geçerek , transistörden fazla akımçekilmesini engeller.D6 diyotu ise transistörün emiter ve kollektörarasındaki gerilimi düzenler.
Hazırlanışı:

Bakır levha üzerine daha önceden hazırlamış olduğumuz baskı devreşemasını çizip, tuzruhu ve perhidrol karışımı sıvının içine attık. Birsüre sonra baskı devremiz hazır olmuş oldu. Baskı devre üzerinde baskıdevreyi çizerken işaretlediğimiz yerleri matkap yardımı ile deldik vegerekli elemanları baskı devre üzerine lehimledik.

Adaptör kutusu içerisine baskı devremizi ve trafomuzu sabitledik.Adaptörün açma kapama düğmesinin bağlantıları ve potansiyometremizinbağlantılarını yaptık. Giriş ve çıkış kablolarını bağladık .

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın