Floresan Lambalar Nedir ve Avantajları Nelerdir

Floresan lambalar ilk olarak 1939 yılında, NewYork Dünya Fuarı’nda’General Electric’ tarafından sergilendi. Amerikan evlerinin elektrikleaydınlatılmasından yaklaşık 60 sene sonra ortaya çıkan floresanlambanın bilinen ampul ile savaşı günümüze kadar sürdü.

Aynı evin içinde banyoda yumuşak ışığı ile floresan galip gelebilirken,yatak odasında mücadeleyi romantik ışığı ile ampul kazandı. Uzunmücadele sonunda zafer floresanın oldu. Bunun esas sebebi ise evlerdekitercihin değişmesi değil, elektrik giderlerinin azaltılması gerekenyoğun yaşamın olduğu işyerleri ve okullardı.

18 Watt’lık bir floresan lamba, 75 Watt’lık bir ampul kadar ışıkverebilir. Yani floresanlar daha az enerji harcayıp, daha çok ışıkverirler, yaklaşık yüzde 75 enerji tasarrufu sağlarlar. Piyasa satışfiyatları daha yüksektir ama en az on misli daha uzun ömre sahiptirler.Işık tek bir noktadan değil de tüpün her tarafından geldiği için dahafazla dağılır. Mavimsi ışıkları daha yumuşaktır ve gözleri yormaz.

Floresan lambalarda, elektrik düğmesine basıldığında, transformerdengeçen elektrik, tüpün bir ucundaki elektrottan diğerine bir arkoluşturur. Bu arkın enerjisi tüpün içindeki cıvayı buharlaştırır. Bubuhar elektrik yüklenerek gözle görülmeyen ültraviyole ışınları saçmayabaşlar. Bu ışınlar da tüpün iç yüzeyine kaplanmış olan fosfor tozlarınaçarparak görülen parlak ışığı oluşturur.

Floresan lambalar ilk açılışları sırasında çok elektrik çekerler.Halbuki bu miktarda enerjiyi bir saatlik açık durumda ancak harcarlar.Ayrıca çok sık açıp kapama ile ömürleri de kısalır. Örneğin tipik birfloresan lamba devamlı açık bırakıldığında 50.000 saat çalışabilir. Üçsaatlik aralarla kapanıp açıldığında ömrü 20.000 saate düşer. Sonuçolarak floresan lambaları bir saat sonra açacaksanız hiç kapatmamanızdaha ekonomik olabilir. Normal ampullerde açıp kapamanın ciddi biretkisi yoktur.

Bazı insanların floresan tipi ışıklara duyarlıkları vardır. Aslındaayırt edemeyiz ama floresanın ültraviyole içeren arkı saniyede 120 kezçakar. Işığın bu frekansı bazı insanlarda migren denilen baş ağrılarıyaratabilir. Bu titreşimleri lambaya doğrudan baktığınızda göremezsinizama gözünüzün köşesinden baktığınızda görebilirsiniz.

Evlerdeki çiçekler genellikle yeşil yapraklı olup, ışığın kırmızı vemavi kısmını absorbe ederler. Mavi onlar için özellikle önemlidir.Ampul ışığında mavi renk çok azdır. Bu nedenle evdeki çiçekler içinfloresan lambalar daha faydalıdır.

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın