Evde sarj olabilen otomobiller geliyor

Toyota, Mercedes ve Honda hibrit teknolojilere en çok yatırım yapan firmalar. Bunlar arasında da Toyota Prius en bililnen hibrit model.

Evde şarj olan otomobiller geliyor
Çevreci hibrit otomobiller pazarının öncüsü Toyota, 120 volt’luk elektrik piliyle çalışabilecek bir otomobil tasarlıyor. Araç uzun yolda benzin yakıtı devreye sokuyor.

WASHINGTON – Çevreci hibrit otomobiller pazarının öncüsü Toyota, ayrıca yüzde 85 etanol bazlı yakıtla çalışabilecek ‘esnek’ yakıt tüketimli araçlar planlıyor. Hibrit teknolojiler benzin tüketimini ve çevreye zarar veren gazların salınımını azaltıyor. Toyota ise şarj edilebilen elektrik pilli hibrit bir teknolojiye odaklanıyor. Bu teknolojide, hidrojen istasyonlarına gerek olmadan, aracın pili evde şarj edilerek otomobile takılacak.

Toyota’nın Kuzey Amerika Bölüm Başkanı Jim Press, Washington’da yaptığı bir basın toplantısında hibrit otomobiller için “Hibritler geleceğin teknolojisidir, 21’inci yüzyılda göreceksiniz, yolların yıldızı hibritler olacak” yorumunu yaptı.
Toyota Kuzey Amerika Başkanı Jim Press, hibrit otomobillerin 21’inci yüzyılın yıldızı olacağını söyledi.

Toyota’nın ilk Japon olmayan başkanı Press, hibrit teknolojinin en önemli özelliğinin farklı enerji ve yakıt türleriyle birleşebilmesi olduğunu dile getiriyor. Press’e göre dizel türleri, biyo-dizeller, etanol ve hidrojen yakıt hücresi teknolojilerini birleştirebilen hibritin birçok farklı kullanımı var.
Toyota Kuzey Amerika Başkanı Press, hidrojen veya etanol bazlı teknolojilerin ayrıca benzin istasyonu gerektirdiğini, ancak elektrik şarjlı hibritlerin ise orta vadede daha uygun bir çözüm sunduğunu savunuyor.

KENTİ İÇİNDE ELEKTRİLİ OTOMOBİL
Toyota’nın şarj-pilli hibrit teknolojisi, sürücüye kısa mesafelerde elektrik gücünü kullanmasını sağlıyor. Sürücü örneğin trafikte beklerken veya kenti-içi düşük hızlarda elektrik pilinden istifade edecek, örneğin, uzun yola çıktığında da benzine geçecek. Şarj-pilli hibrit araçların yakın zamanda trafiğe çıkması, bu pillerin daha hafif, daha ekonolik ve daha sağlam olabilmesine bağlı. Otomobilin elektrik pili akşamları şarj edilecek. Böylece insanlar kendi yakıtlarını evlerinde kendileri doldurabilecek.
Dünyanın en büyük otomobil pazarı ABD’de hibrit otomobiller halen yüzde 1’den fazla değil. Petrol fiyatlarının fırladığı bir dönemde ABD’de kamu ve özel kuruluşların üst üste hibrit otomobillerin daha verimli olduğunu gösteren raporlar yayınlaması, bu teknolojiyi petrolün karşısında bir alternatif olarak güçlendirdi.

ABD’nin Detroit kökenli üç büyük otomobil üreticisi Chrysler, GM ve Ford da esnek yakıt tüketimye araçların toplam üretiminin 2010 yılında 2 milyonu aşacağını açıklamıştı.

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın