Elektrik Sayacı Nedir Tanımı ve Açıklama

Elektrik Sayacı Harcanan elektrik enerjisini sayaçlı bir sistemlekaydeden elektrikli bir ölçü aleti. Doğru akım ve alternatif akımsayaçları, yapı bakımından farklılık gösterirler. Mühim olan günümüzdekullanılmakta olan alternatif akım sayaçlarıdır. Bu sayaçların birfazlı ve üç fazlı tipleri mevcuttur. Üç fazlı olanlar ile bir fazlıolanlar arasında yapı bakımından bir fark yoktur. Her faz için birfazlı sayaç birbirine ortak bir mil ile bağlıdır ve üç fazın etkisinintoplamına göre dönme momenti meydana gelerek sayacı döndürür.

Alternatif akım sayaçlarına indüksiyon sayaçları da denir. Devreye seribağlı birkaç spiral ve kalın telden olan akım elektromıknatısı vedevreye paralel bağlı ince tel ve çok spiral meydana gelen gerilimelektromıknatısı yanında, bir alüminyum disk, bir U mıknatıs ve dişlitertibattan meydana gelir. İki elektromıknatısın birbirine karşı olankonumları önemlidir. Bu iki elektromıknatısın arasından ve bobinlerininmanyetik alanından etkilenebilecek şekilde, ortadan mili bulunan vedönebilen alüminyum disk geçer.

Sayacın dönebilmesi için devreden akım çekilmesi gerekir. Böylece akımbobininde bir manyetik alan hasıl olur. Sayacın devreye paralel bağlıgerilim bobininde zaten manyetik alan vardır. Gerilim bobinleritarafından meydana getirilen manyetik alanın diskte doğurduğu Foucaultakımları, akım bobininin meydana getirdiği manyetik alanın etkisiylediski hareket ettirir. Hareket eden disk, bir dişli sistemiçalıştırarak numaratörün hareketini sağlar. Sayaçta bulunan Umıknatısın kutupları arasından geçen disk üzerinde de bir indüklemeakımı doğurur. Bu da diskin frenlenmesine ve hareketinin ayarlanmasınasebeb olur. Sayacın ayarı bu mıknatıs aracılığıyla yapılabilir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın