DEVRE KESİCİLER NELERDİR VE TEMEL TANIMLARI

DEVRE KESİCİLER İÇİN TEMEL TANIMLAR:

Alçak gerilim devre kesicilerin performansı ile ilgili olarak IEC60947-1, IEC 60947-2 ve IEC 60947-3 standartlarında verilmiş bazı temeltanımlar aşağıda açıklanmıştır.Devre kesicilerin seçiminde buözelliklerin mutlaka gözönünde bulundurulmaları gereklidir.

Ue: Beyan Edilen İşletme Gerilimi – Bir devre kesiciye, ilgili testve kullanma şartlarına göre imalatçı tarafından bildirilen gerilimdeğeridir.

Ui : Beyan Edilen Yalıtım Gerilimi – Bir devre kesicinin ilgilidielektrik testleri ve mesafelerine göre belirlenmiş yalıtımgerilimidir.

Uimp : Beyan Edilen Darbe Dayanım Gerilimi – Bir devre kesicinin,öngörülen biçim ve polaritede bulunan darbe geriliminin, belirlenmiştest şartlarında dayanabileceği pik değeridir
Iu (In): Beyan Edilen Kesintisiz Çalışma Akımı – Kesintisizçalışma şartları altında, bir devre kesicinin taşıyabileceği, imalatçıtarafından bildirilen akım değeridir.

Im : Beyan Edilen Kapama Kapasitesi – Belirlenen kapamaşartlarında, bir devre kesicinin taşıyabileceği, imalatçı tarafındanbildirilen akım değeridir.

Ic : Beyan Edilen Kesme Kapasitesi – Belirlenen kesme şartlarında,bir kesicinin yeterli seviyede kesebileceği imalatçı tarafındanbildirilen akım değeridir.

Icu : Beyan Edilen En Büyük Kısa Devre Kesme Kapasitesi – Ueişletme geriliminde, bir devre kesicinin iki defa kesebileceği en büyükkısa devre akım değeridir. Kesme sıralaması: açma-süre-kapama/açmaşeklindedir. Bu açma/kapama sıralama işleminden sonra devre kesicininbeyan akımını (Iu) taşıması gerekmez.

Ics : Beyan Edilen Servis Kısa Devre Kesme Kapasitesi – Ue işletmegeriliminde ve tanımlanan güç faktörü için bir devre kesicinin üç defakesebileceği kısa devre akım değeridir. Kesme sıralaması:açma-süre-kapama/açma-süre-kapama/açma şeklindedir. Bu sıralama işlemisonunda devre kesici beyan akımını (Iu) taşıması gereklidir.

Icw : Beyan Edilen Kısa-Süre Dayanma Akımı – Öngörülen kullanım vedavranış şartları altında, kapalı konumda bulunan bir kesicinin,belirlenen bir süre içinde taşıyabileceği akım değeridir. Bu özellik,devrelerde seri konumda bulunan devre kesicilerin selektivitekoşullarını yaratmak üzere kullanılan gecikmeler için gereklidir.

Icm : Beyan Edilen Kısa Devre Kapama Kapasitesi – Ue işletmegeriliminde, beyan edilen frekans ve belirlenmiş güç faktörü için (a.adevrelerinde), devre kesicinin imalatçı tarafından bildirilen kısadevre kapama akım değeridir.

Kullanma Sınıfları:

Kullanma sınıfları, IEC 60947-2 cetvel 4’ e göre devrede serikonumda bulunan devre kesiciler arasında seçicilik kuralınınuygulanması için gerekli gecikme zamanlarının ihtiyaç duyulmasıbakımından oluşturulmuştur.
A sınıfı : Bu sınıftaki devre kesiciler seçicilik uygulanması için gerekli Icw değerine sahip değildirler
B sınıfı : Bu sınıftaki devre kesiciler seçicilik uygulanması için gerekli Icw değerine sahiptirler.

IEC 60947-2 cetvel 3’ e göre, eğer bir kesicinin Icw değeri; In ≤ 2500 A için 12 In veya 5 kA (hangisi büyükse)
In > 2500 A için 30 kA’ dan büyük ise B sınıfı sayılmaktadır.

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın