Denizden Elektrik Üretimi Mavi Enerji (Okyanus Enerjisi)

Cumartesi, 07 Temmuz 2007

ImageMavi enerji dediğimiz enerji okyanusların dalga gücünden yararlanarak işe yapan enerji demektir.Mavi enerji türbinleri,  su altında düşey eksenli çok yüksek etkiye sahip  bir rüzgar türbini gibidir.Deniz suyu havadan 832 kez daha yoğundur.8 deniz millik bir gel-git akıntısı  saatte 390 km hızla esen rüzgarın eşdeğeri bir güce sahiptir.

Kıdemli uzay teknolijisi mühendisi Barry Davis tarafından geliştirilen düşey eksenli türbinleri 20 yıl gibi bir sürede ortaya çıkarmıştır.Mavi enerji okyanus türbinleri 4 adet hidrofoil kanada sahiptir.Bu kanatların hareketi aşağıdaki resmide görüldüğü gibi elektrik üreten generatörün rotoruna irtibatlıdır.Türbin oldukça dayanıklı bir yapıyla okyanus yüzeyine monte edilmiş durumdadır.Generatör ve şaft gibi kısımlar her zaman erişilebilir olarak (tamir ve bakım için) su üzerindedir.Hidrofoil kanatlar çevresel su hareketlerinden hızlanarak ve bu hızla doğru orantılı olarak bir hareket meydana getirir.Bu hareket hidrodinamik kaldırma prensibiyle açıklanabilir.Bilgisayar kontrolu ile gelgit ve çekilmelerin sonundaki hareketler tek yönlü bir hareket oluşturmak için garantiye alınır.

Image 

Mavi enerji okyanus türbinlerinin dizaynı yeni yapı teknolojilerine ihtiyaç duymaz.Bu yapı mekaniksel ve yapısal olarak basittir.İletim ve elektriksel sistemleri hidro elektrik santralarının kurulumuna benzer.Elde edilen gücün iletimi yüksek voltajlarda ve doğru gerilimle (DC) yapılır.Kablo ile okyanus tabında güvenli bir şekilde sahil şeridinde bulunan şalt sahasına irtibatlanır.

Image 

Standartlaşmış yüksek kalitede bir yapının kurulumu ve bakımı ekonomiktir. Mavi enerji okyanus türbinleri dört farklı ve esnek bir düzende yer alabilir.

 

-Mikro Güç Sistemi: 5’den 25 kW’a kadar olan yerel ihtiyaçlar için tasarlanan sistemlerdir.

 Image

-Orta Ölçekli Güç Sistemi: 500 kW’ a kadar olan okyanus türbinleridir. İki adet 250 kW’lık okyanus türbini birlikte kullanılır.Bu güç sistemi başlangıçta rekabetçi olmayıp dağıtım sistemine katılımda rekabetçi olabilmesi 3-4 yılı bulacaktır.En uygun kullanım alanları, uzak yerleşkeler, endüstriyel sahalar içindir.Maliyet ve çevre kirliliği gibi faktörler seçiminde etkili olacaktır.

 Image

-Mavi Enerji Güç Sistemi: Bunlar büyük ölçekli güç üretimi yapan sistemlerdir. Çoklu türbinler birbirine bağlanmıştır ve okyanus akıntılarından gelgitlerden büyük ölçüde yararlanan sistemlerdir.

 Image

-Mega Güç Sistemi: Mavi Enerji Güç Sisteminin  daha büyük ölçeklisidir. Sistemde kullanılan gelgit yakalayıcı türbinler yapısal olarak çok daha büyüktür ve MW’lar üretebilir. Bu yapılar kilometrelerse uzunlukta olabilir ve 70 metreye kadar derinlikte işlem yapabilirler.

Image 

 

Kaynak:Blue Energy Canada Inc.

Posted in Uncategorised.

Bir cevap yazın