Çevre aydınlatma Ampulleri Sodyum Buharlı ve Cıva Buharlı Lambalar

Çevre aydınlatma Ampulleri
1-Yüksek Basınçlı Sodyum Buharlı Lambalar
2-Yüksek Basınçlı Cıva Buharlı Lambalar

Çevre aydınlatma Ampulleri
1-Yüksek Basınçlı Sodyum Buharlı Lambalar
Bu lambalar en uzun ömürlü ışık kaynakları (lambalar) olup (Resim 1.4’te
gösterilmektedir), şeffaf cam tüplü olanlarının etkinlik faktörleri 130 lm/W civarındadır. Şehir içi yol, cadde, sokak, meydan aydınlatmalarının tamamında parlak beyaz-sarı renkte ışık yayan bu lambaların en verimli tipi olan şeffaf cam tüplüleri kullanılacaktır. Daha önce yüksek basınçlı civa buharlı lambalı tesislerde enerji tasarrufu elde edebilmek amacıyla kullanılmış olan yüksek basınçlı sodyum buharlı lambaların ateşleyicisiz tipi yeni tesislerde kesinlikle kullanılmayacaktır. Bu tür lambalar içlerinde seramik tüpü sayesinde ömürleri 30.000 saat civarına çıkar. Büyük hacimlerin aydınlatmasında, park ve bahçelerde, yüzme havuzları ve büyük akvaryumlarda, futbol sahalarında, spor salonlarında, cadde aydınlatmasında kullanılır.
Resim: Yüksek basınçlı sodyum buharlı lambalar

2-Yüksek Basınçlı Cıva Buharlı Lambalar
Deşarj esaslı lambalardan biri de civa buharlı lambalardır. Bu tür lambalar balastla
kullanıldıkları gibi balasta ihtiyaç duymayan tipleri de bulunmaktadır. Dahili ve harici
mekanların aydınlatmasında kullanılır. Bu tür ampullerde 1000 W’a kadar çıkabildiklerinden dolayı geniş mekanların aydınlatılmasında kullanılabilir (Resim Kaplamalı ve şeffaf tipleri mevcuttur. Kendinden balastlı tiplerinde hem cıva buharlı deşarj hem de akkor flamanlı ışık renklerinin karışımı ile bu ampullerin ışık renkleri ile renksel geri verimlilikleri daha iyi bir noktaya taşınır. Bu tür ampuller ışık ayarlayıcıları ile birlikte kullanılamaz.
Etkinlik faktörleri 50 lm/W civarında olan beyaz ışıklı bu lambalar sadece park, bahçe
aydınlatması için kullanılacaktır. Lambalar üst yarı uzaya hiç ışık göndermeyecek şekilde tasarlanmış ekranlı armatürler içine yerleştirilecektir.

3-Metal Halide Lambalar (Metal Buharlı)
Bu tür lambalar daha yeni bir teknolojiye sahip oldukları için diğer ampul tiplerine
nazaran birçok avantajlara sahiptir. Yüksek basınçlı civa ve metal halid içerirler. En başta renksel geri verimlilikleri %80 civarındadır ayrıca ışık akıları 160 L/W a kadar
çıkabilmektedir. Yüksek verimliliklerinden dolayı çok büyük alanların aydınlatılması için uygundur. Çift uçlu, tek uçlu şekillerde olabilirler. Ayrıca metal halid lambaların seramik ark tüplü tiplerinde ark tüplerinin daha az ısınmasından dolayı ömür süreleri 150.000 saate kadar çıkmaktadır. Özellikle park ve bahçe aydınlatması için yeşil renkli olanları mevcuttur.
Kaplamalı veya şeffaf olabilirler. Balast ve ateşleyici ile birlikte kullanılırlar.

Posted in Uncategorized.

Bir cevap yazın