AC İndüksiyon Motorlar Nedir
Elektrik motor tasarımı manyetik alan içindeki iletkenlerin yerleşimine dayanır. Motor sargısı birçok iletkenden meydana gelir. Sargı tarafından oluşturulan kuvvet sargıdan geçen akıma ve manyetik alan şiddetine bağlıdır. Sargıdan ne kadar çok akım geçerse o kadar çok kuvvet(tork) elde edilir. Aslında iki manyetik alanın etkileşimi harekete sebep olur.
İndüksiyon motoru, döner bri transformatör olarak kabul edilebilirse anlaşılması daha kolay olacaktır. Transformatörün birincil sargısına gerilim uygulanırsa sargılardan bir akım akar ve ikincil sargıda bir gerilim indüklenir. Birincil sargı indüksiyon motorunun statoru, ikincil sargısı ise rotorudur. Bir manyetik alan statorda meydana getirilir ve ikinci manyetik alan rotorda indüklenir. Bu iki manyetik alanın etkileşimi hareket olarak görünür.
Stator etrafında dönen manyetik alanın hızı rotor hızını belirlemektedir. Stator etrafında devr-i daim eden manyetik alanın hızı rotorun hızını belirleyecektir. Rotor, statorun hızında dönmeye çalışacaktır ama özellikle motora yük yüklendiğinde iki hız arasında fark olacaktır. Teorik olarak rotor hızının stator hızına eşitlendiği hıza senkron hız denir. İndüksiyon motorlarında rotor, gecikmeli olarak statorun manyetik alan hızını takip ettiğinden bu motorlara asenkron motor da denir
Şekil 2.1: İndüksiyon motorunun prensibi
İndüksiyon motorunun rotoru, çevresinde boyuna yarıklar açılan çelik saç paketlerinin sıkıştırılmasından oluşur. Rotor üzerindeki yarıklara bakır ya da alüminyumdan çubuklar yerleştirilerek çubuklar bir halka ile kısa devre edilir. Rotor bu yapısıyla bir sincap kafesine benzemektedir.