Yanma nedir Yanmanın Çeşitleri

Yanma nedir Yanmanın Çeşitleri
Yanıcı maddenin oksijen ile ısı altında belirli oranlarda birleşmesi sonucu meydana gelen kimyasal bir reaksiyondur. Yanma olayı, ortamı çok yüksek sıcaklık derecelerine çıkarabilir. Yanma olayının gerçekleşebilmesi için üç unsurun belirli oranlarda bir araya gelmesi gerekir. Bunlar: Oksijen,ısı(sıcaklık) ve yanıcı maddedir(Resim 1.1).


Resim 1.1: Yangın üçgeni

Temiz bir ortamdaki havada % 20,9 oranında oksijen (O2) vardır. Yanma olayının gerçekleşmesi için bu oranın % 16’nın altına düşmemesi gerekir. Oksijen oranının % 16’nın altına inmesiyle yanma reaksiyonu yavaş yavaş sönmeye yüz tutar. Oksijen oranının % 14’ün altına düşmesi hâlinde yanma reaksiyonu olmaz.
Bir maddenin moleküllerini hızlandıran herhangi bir şey, o madde içerisinde ısı üretir. Bu olay ise maddenin moleküllerinin oksijen ile birleşmesine izin verir. Bu olayın adı yanmadır.
Yanma olayının üçüncü sac ayağı da yanıcı maddedir. Yanma olayının şiddeti yanıcı maddenin tutuşma ve ısı yayma miktarı ile orantılıdır. Örneğin, yün zor tutuşan bir maddedir, kağıt ise kolayca tutuşup alev alabilir. Benzin hemen alev alabildiği hâlde, mazotu tutuşturmak oldukça zordur.

Posted in Uncategorized.