FDC Motorun Sürülmesi nasıldır

FDC Motorun Sürülmesi nasıldır
Üç fazlı fırçasız DC motorun sürülmesi anlamak için   takip edeceğiz. Burada anlamayı kolaylaştırmak bakımından rotor konumunu tesbit için optik metot kullanılmıştır. Hall sensörlü algılama yöntemini akabinde vereceğiz.

Rotor milinin arkasına altı yarıklı bir disk (kepenk) ve altı fototransistör eşit aralıklı olarak bu disk üzerindeki delikleri görecek şekilde yerleştirilmiştir. Her bir fototransistör, ışık kaynağından gelen ışıkları ardışık olarak algılayacaktır. Şimdi sorun motoru süren transistorlerin ON/OFF durumlarını, fototransistörden gelen sinyallerle irtibatlandırmaktır. En basit bağ şu şekilde kurulabilir. Mantık sıralayıcı entegre, belirli numaralı fototransistörden sinyal geldiğinde o numaralı sürücü transistorü tetikleyecek şekilde programlanmalıdır.
Yukarıdaki şekilde, akım Tr1, Tr4 ve Tr5 üzerinden akarak U ve W noktalarına gerilim uygulanır. V ucu boştatır. Bu anda akım U’dan V’ye ve başka bir akım W’den V’ye Şekil  te görüldüğü gibi akacaktır. Burada oklar, her bir fazdaki akım tarafından oluşturulan manyetik alanların yönünü, kırmızı ok ise bileşke manyetik alanı göstermektedir.

Motor, Şekil 26’ta görüldüğü gibi rotor konumu ile statorun manyetik alan yönü arasında 900 derece olacak şekilde tasarlanır. Bu durumda saat yönünde bir tork üretilir. Rotor 300 döndükten sonra Tr5 kapanır ve Tr6 “ON” olur. Statorun manyetik kutbu, Şekil (b)’de görüldüğü gibi 60 saat yönünde bir daha döner (UW ve VW sargıları). Takip eden adımda 3 ve 4 nolu transistor ler durum değiştirirler Şekil (c)’deki gibi 600 saat yönünde bir daha döner. Bir tam tur için transistörlerin iletim sırası Tablo 1.2’de görülmektedir. Tablodan transistor lerin durumunu inceleyerek akımın hangi yollardan geçtiğini inceleyeniz.

Motoru ters yönlü çalıştırmak istersek mantık sırasını tersine çevirmeyiliz. Mantık sıralayıcı, disk üzerinde bir fototranstör ışığa maruz kaldığında aynı numaralı sürücü transistor ün iletimi kesilmeli yani “OFF” yapılmalıdır. Diğer taraftan ışığa maruz kalmayan fototransitörün sürücü transistorü de “ON” yapılmalıdır.
Şekil  de Tr2, Tr3 ve Tr6, iletindeyken E pozitif besleme gerilimi V üzerindedir. W ve U üzerinde negatif gerilim vardır. Bu yüzden statordaki manyetik alan terslenir ve rotor üzerindeki tork saatin tersi yönündedir. Motor mili 300 döndükten sonra Tr2 kapatılır ve Tr1 açılır. Bu noktada manyetik alan Şekil   (b)’de görüldüğü gibi 600 dönmüş olacaktır. Tablo 1.3’te verildiği gibi transistorün iletim oranı belirlendiğinde motor, saatin tersi yönünde bir tam tur atacaktır

Şekil 1.29’da her bir sargının iki kutba dağıtıldığı böylece sabit mıknatıslı rotorun indüklenen manyetik alanın orta noktasında döndüğü görülmektedir. O noktası sargıların birleştiği ortak noktadır. Şekil  da görülen rotor konumunda akım A’dan B’ye doğru akarak 1 nolu yolu takip etmektedir. Eğer akımın yolu C’den B’ye olacak şekilde 2 numaralı yolu takip ederse rotor, saat yönünde 60 dönecektir. Sırasıyla 3-4-5-6 sırası takip edilirse motor bir tam tur dönecektir.

Posted in Genel.